Félmillió lejes kár keletkezett az oroszhegyi tűzvészben

Félmillió lejes kár keletkezett az oroszhegyi tűzvészben

Gazdasági melléképületekben és lakóházakban pusztító tűzhöz riasztották a tűzoltókat pénteken este Oroszhegyre. A több mint hat órán át, szombat hajnalig tartó oltás utáni első felmérések szerint a keletkezett kár eléri az ötszázezer lejt.

Összesítette szombat reggel a Hargita megyei tűzoltóság a tűzvész okozta károkat. Mint írják, a tűzoltókat 22 óra 32 perckor riasztották, az akkor kapott első információk szerint egy csűr és istálló gyulladt ki, de a lángok gyorsan átterjedtek további két közeli csűrre és három lakóházra. Székelyudvarhelyről három hivatásos egység sietett a helyi önkéntesek segítségére, majd a farkaslaki, máréfalvi és zetelaki önkéntes alakulatokat is riasztották – összesen több mint hatvan tűzoltó érkezett a helyszínre. A Székelyudvarhelyről is látható hatalmas lángok megfékezéséhez számos helyi lakos is csatlakozott, a vízutánpótlást kutakból, illetve víztartályokból biztosítva.

A tüzet, majd a parázsló tűzfészkeket hajnali öt órára sikerült eloltani. A megyei tűzoltóság összesítése szerint

  • leégett egy 600 négyzetméter összfelületű gazdasági melléképület tetőzete, illetve a lángok martalékává vált két szekér és két hám, két tonna takarmány, valamint 1,6 tonna gabona;
  • megsemmisült egy 130 négyzetméteres csűr és istálló, benne 15 tonna takarmánnyal;
  • leégett egy 200 négyzetméteres csűr, benne egy szekérrel, öt köbméternyi fűrészáruval és tíz köbméternyi tűzifával és 18 tonna takarmánnyal, de több szerszám és raktározott ablak is megrongálódott;
  • egy lakóház tetőzete megsemmisült, két szoba használhatatlanná vált;
  • a lángok martalékává vált egy másik lakóház tetőzete mintegy harminc négyzetméteren, továbbá egy szoba;
  • a harmadik lakóház tetőzetét 150 négyzetméteren érintették a lángok, emellett egy helyiség is lakhatatlanná vált.

A tűzoltóság elsődleges vizsgálata szerint az 500 ezer lejes anyagi kárral járó pusztítást valószínűsíthetően cigarettázás okozta. Személyi sérülés nem történt.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/felmillio-lejes-kar-keletkezett-az-oroszhegyi-tuzveszben

Tags: Települések hírei: Oroszhegy