A romákkal kapcsolatos együttélési problémák miatt gyakrabban járőrözik a rendőrség Csíkszeredában

A romákkal kapcsolatos együttélési problémák miatt gyakrabban járőrözik a rendőrség Csíkszeredában

Összefogott a csíkszeredai önkormányzat és a rendőrség a roma közösségekkel kapcsolatos együttélési problémák megfékezése érdekében: csütörtökön ellenőrzést tartottak a Petőfi Sándor utcában, ahol a kritikus időszakokban ezután folyamatosan járőrözni fognak.

A közbiztonság témájában tartott hétfőn közös sajtótájékoztatót Csíkszeredában az önkormányzat és a rendőrség, előbbit Füleki Zoltán alpolgármester és Bodor Emese, a városháza roma kérdésekkel foglalkozó referense képviselte, utóbbit pedig a csíkszeredai rendőrkapitányság parancsnoka, Ghenci Nicolae és a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip. A találkozón a roma közösségekkel kapcsolatos együttélési problémák kerültek a középpontba.

Számos panasz érkezett

Mint Füleki bevezetésként elmondta, azért tartották fontosnak a tájékoztatást a témában, mivel az elmúlt hetekben megsokszorozódtak a roma közösségekkel kapcsolatos panaszok.

Felelevenítette, hogy nemrég tartottak egy ülést a prefektusi hivatal, a rendőrség, a csendőrség, a gyermekvédelmi igazgatóság és a megyei egészségügyi igazgatóság, illetve néhány lakónegyed és a roma szervezetek képviselőinek részvételével, ezt követően pedig közös akciókat indítottak el a rendőrséggel. Hozzátette, hasonló akciók, ellenőrzések korábban is történtek, most azonban még hangsúlyosabban léptek fel a fokozódó lakossági felháborodás miatt.

Az alpolgármester és a rendőrség képviselői egyetértettek abban, hogy nagyon jó az együttműködés a városháza és a városi, illetve a megyei rendőrség között, ezt bizonyították a napokban foganatosított intézkedések is. Ezekkel kapcsolatosan Ghenci Nicolae elmondta, csütörtökön néhány intézménnyel közösen (mint például az egészségügyi igazgatóság és a környezetőrség) ellenőrzést tartottak a Petőfi Sándor utcában, miután a lakók és az ott tevékenykedő vállalkozók egy petíciót nyújtottak be a romák okozta együttélési problémák kapcsán, mint például a lopások, kéregetések, szemetelések és csendháborítások. A parancsnok meglátása szerint a panaszok többsége jogos volt, de ugyanakkor egy kicsit túlzó is, hiszen Csíkszereda közbiztonsága a statisztikák szerint az egyik legjobb az ország megyeszékhelyeinek rangsorában, a romakérdés pedig egyáltalán nem csúszott ki a hatóságok irányítása alól.

Járőrözés a Petőfi utcában

A Petőfi utcában tartott ellenőrzésen több lakóházat jártak végig, és az esetek többségében mindent rendben találtak, egy esetében azonban komoly gondokat azonosítottak.

Egy lakóházban olyan kiskorúkra bukkantak, akiknek bejelentett lakcímük szerint semmi keresnivalójuk nem lett volna az említett helyszínen. Valószínűsíthetően ezek a gyerekek okoztak gondokat az elmúlt időszakban a Petőfi utcában, az ő esetükkel a gyermekvédelmi igazgatóság foglalkozik a továbbiakban. Emellett szemetelési problémákat is találtak, és az azonosított kihágásokért több esetben pénzbírságot róttak ki. A parancsnok elmondása szerint egyébként évente 5-6 hasonló ellenőrzést tartanak a város problémás területein, ennél többet viszont nem is lehetne, hiszen nem lehet napi rendszerességgel családokra törni az ajtót.

Azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a törvény nem tesz különbséget etnikai, nemzetiségi vagy egyéb tényezők között, ezért fontos, hogy a rendőrök is diszkrimináció nélkül végezzék a munkájukat. Szintén fontos, hogy amikor a lakosság törtvénytelenséget tapasztal, valamilyen módon hozza a rendőrség tudomására, hiszen másként nem tudnak intézkedni.

A gyorsabb és hatékonyabb közbelépés érdekében járőrözni kezdtek a Petőfi utcában és a Majláth Gusztáv Károly téren, ahol ezután a kritikus időszakban, azaz 12 és 22 óra között két rendőr vagy egy vegyes, rendőr-csendőr egység gyalogosan biztosítja majd a rend fenntartását.

A város másik két problémás helyszínén, a Tavasz utcában és a Somlyó utca 33. szám alatti telepnél már régóta működik a gyakori járőrözés, főként a kritikusabb időpontokban, mint például a szociális segély vagy a gyerekpénz kézhez kapása utáni egy-két nap, amikor Ghenci elmondása szerint a megnövekedett alkoholfogyasztás miatt gyakrabban történnek szabálytalanságok.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-romakkal-kapcsolatos-egyuttelesi-problemak-miatt-gyakrabban-jarorozik-a-rendorseg-csikszeredaban

Tags: Települések hírei: Csíksomlyó, Csíkszereda

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.