Csak párbeszéddel lehet lebontani az előítéleteket

Csak párbeszéddel lehet lebontani az előítéleteket

Romák egy befogadóbb társadalomban címmel tartott konferenciát szerdán Székelyudvarhelyen a Gyulfehérvári Caritas. Az eseményen elhangzott, egymás megismerése az egyik leghatékonyabb módszer az előítéletekkel szembeni küzdelemben.

A közösségünkben élő romák a mi családunk tagjai, akiket fel kell karoljunk, a mostani konferencia pedig ehhez a közös munkához tud információkat, energiát adni – jelentette ki köszöntőbeszédében Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozással foglalkozó ágazatának igazgatója. Éppen ezért is örvendett, hogy egyebek mellett

iskolaigazgatók, városvezetők, a civil szféra képviselői, önkéntesek és az egyház képviselői is részt vettek a rendezvényen, akikkel egy befogadóbb társadalom létrehozásáért küzdenek.

Kijelentette ugyanakkor, hogy jelentősebb változást, csakis nagyobb források bevonásával lehet elérni.

A párbeszéd fontossága

Szénási Szilvia, a magyarországi UCCU Alapítvány képviselője kijelentette, a romákkal szembeni előítéletek megszüntetéséhez elengedhetetlen a szemtől szembeni párbeszéd és egymás megismerése.

A cigányellenes emberek jelentős része nem is igazán ismeri azokat, akiket elutasít– jelentette ki. Éppen ezért szervezetük olyan foglalkozások megszervezésével igyekszik megszüntetni az előítéleteket, amelyek során egyebek mellett a tanulóknak, egyetemistáknak, közszférában dolgozóknak, de akár cégek munkatársainak is lehetősége nyílik roma fiatalokkal beszélgetni.

Mindemellett sétákat is szerveznek a többségében cigányok által lakott településrészeken. Szénási Szilvia hangsúlyozta, ezeken a programokon például közös tapasztalatcserén alapuló kritikus gondolkodást, vitakultúrát fejlesztenek.

Fontos, hogy mi magunk mondjuk el, hogy kik vagyunk, mit szeretünk, ne a médiából vagy éppen a szülőktől kapjanak információkat rólunk a gyerekek – fogalmazott. Hozzátette, csak akkor lehet változást elérni, ha ezért közösen dolgozik mindenki.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/csak-parbeszeddel-lehet-lebontani-az-eloiteleteket

Tags: Szervezeti hírek: Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazat
Települések hírei: Székelyudvarhely