Ötven típusházat terveznek a társadalom perifériájára szorult közösségnek

Ötven típusházat terveznek a társadalom perifériájára szorult közösségnek

Ötven típuslakás tervét rendelte meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a tervekkel a SEPSI Helyi Akciócsoport Egyesület (SEPSI GAL) kiírására pályáznak. Az Őrkő negyedben építenének új ingatlanokat.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, az egyesület a következő négy évben hétmillió eurót pályáztat ki a társadalom perifériájára szorult közösségek felzárkóztatását segítve, ebből 4,5 millió euró az infrastrukturális beruházás, a többit a társadalmi, egészségügyi, oktatási és foglalkoztatási programokra fordítják. A beruházások részeként építenék meg az ötven típuslakást az Őrkő negyedben.

Az egyesület még nem tudta kiírni a pályázatokat, mert a Regionális Operatív Program kilences tengelyén nem adták ki a keret-útmutatót, ám a reményeik szerint ez hamarosan megtörténik, és akkor az év végéig a kész tervekkel pályázhatnak, lehívhatják a pénzt.

Tóth Birtan Csaba rámutatott, az új lakásokra elsősorban azért van szükség, mert az Őrkő negyed területrendezése során várhatóan több házat le kell majd bontani.

A szociális lakások odaítélése szabályozott pontrendszer alapján történik, nem valószínű, hogy az Őrkőn lakók ilyen keretek között megkaphatnák, ezért az ingatlanok egy része szükséglakásként épül meg, hogy azok költözhessenek oda, akiknek a házát lebontják. A fejlesztési stratégia alapján az Őrkőn a lakásokon kívül még utat, víz- és csatornahálózatot, parkot, játszóteret, integrált közösségi központot, óvodát, és vizesblokkot építenek.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/otven-tipushazat-terveznek-a-tarsadalom-periferiajara-szorult-kozossegnek

Tags: Települések hírei: Sepsiszentgyörgy