Mesterségeket mutattak be roma gyerekeknek

Mesterségeket mutattak be roma gyerekeknek

Noha Nyári iskolának nevezik azt, ami jelenleg a Caritas által működtetett nappali foglalkoztató központban a hátrányos helyzetű gyermekekért zajlik Székelyudvarhelyen, illetve Korondon, gyakorlatilag egyfajta élménypedagógiáról van szó. Idén kétszer két hétig különböző mesterségek művelőivel találkoztak a zömmel roma gyermekek.

A székelyudvarhelyi Budvár lakótelepen élő gyermekeknek (többségük cigány származású) sokféle hátránnyal kell megküzdeniük. A Caritas munkatársai remélik, ha megtapasztalják, meg is jegyzik a tanultakat.

Bodó Csilla, a központ vezetője elmondta, a nyári programokon, akárcsak a tanév alatti délutáni foglalkozásokon, a részvétel önkéntes. Szívesen járnak a gyermekek, a szülők is érzik ennek hasznosságát. Annak ellenére azonban, hogy a program nyitott, nem jellemző, hogy a Budváron lakókon kívül mások is beneveznének.

Korondon igen, tette hozzá Tófalvi Orsolya, a Caritas gyermekprogramjainak Hargita megyei koordinátora. Játék, tanulás, kommunikáció közben megszűnnek az etnikumok közötti különbségek.

Vetési Nándor, a közkapcsolatok helyi szakembere legfontosabbnak a szülőkkel, illetve gyermekekkel kialakított bizalmi kapcsolatot érzi, amely korábban Leskó Barbara tevékenységét övezte. Ezt megőrizve igyekeznek apró, de lényeges eredményeket elérni.

Mesterségekről a jövőért

Csilla hatodikosokat tanított, és nagyon szeretné, ha az ilyenkor bekövetkező iskolaelhagyást el tudnák kerülni azáltal, hogy a tanulás és a cél elérésének fontosságát megéreztetik a diákokkal. Hatodik osztály után, a fizikai és nemi érés nyomán nem a tanuláson jár az eszük: a lányok szerelmesek lesznek, a fiúk napszámosok. A szülők pedig nem az iskola folytatását támogatják.

A szakmai bemutatkozókon az elméleti ismeretközlés mellett gyakorlati bemutatókra is sor került. A hét négy napján vendégeiktől tanultak, péntekenként pedig összefoglalták a tapasztalatokat. Megismerhették a manikűrös, topográfus, fényképész, egészségügyi asszisztens eszközkészletét. A horgász arról vallott, hogy egy-egy foglalkozást később is meg lehet tanulni, ami nem kenyérkereső mesterség, ám hobbiként művelhető. Az orvostól megtanulták, mit jelent a hivatása és miként lehet eligazodni, ha több szakrendelő van egy egészségügyi intézményben.

Molnos Dénes autószerelő szeret önkénteskedni, a felkérésre tapasztalatait közkinccsé téve válaszolt. Kiváló kommunikációs és motivációs készséggel kérdezgette a fiúkat, és kitartásra ösztönözte őket: abban legyenek a legjobbak, ami érdekli őket.

A gyermekek tudnak írni-olvasni, a világhálót is használják. Sok ismeretük onnan való, de egy kislánynak az édesanyja varr otthon, ez kiderült Pál Tünde varrónő mesterségbemutatóján, amelyen azt is megtudták, milyen készségekkel, jártasságokkal kell rendelkeznie annak, aki szabni-varrni szeretne.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/mestersegeket-mutattak-be-roma-gyerekeknek

Tags: Szervezeti hírek: Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazat
Települések hírei: Korond, Székelyudvarhely