Házszámot kapnak a téglagyári putrik

Házszámot kapnak a téglagyári putrik

Számos család él úgy a gyergyószentmiklósi Téglagyár és Kárpátok utca találkozásnál lévő cigánytelepen, hogy lakhelyük semmiféle nyilvántartásban nem szerepel, így az ott elő emberek azonosítása is nehéz. Ezen változtat most az önkormányzat.

A téglagyári cigánytelepként ismert helyen rengeteg új építmény jelent meg, bármiféle engedély nélkül, ezért az ingatlanok nem rendelkeznek házszámmal sem. A gyergyószentmiklósi képviselő-testület legutóbbi ülésén határozatot fogadott el, amely – legalábbis az adminisztráció szintjén – rendezni kívánja a helyzetet.

A cigánytelep „ideiglenes ingatlanjai” házszámot kapnak, és ezt bevezetik az ott élők igazolványaiba is lakcímként. Jelenleg ugyanis az azonosító dokumentumokban a lakhelynél a „Lipsă locuință” szavak szerepelnek. Így viszont nagyon nehéz azonosítani azokat a személyeket, akik ott élnek – hangzott el az indoklásban. Akár a városháza szeretné elérni valamilyen okból, akár a rendőrség vagy egyéb hatóságok próbálják megtalálni őket, kaotikus állapotokkal találkoznak ebből a szempontból.

Az építmények, amelyek többségét nagyon nehéz háznak, emberi lakhatásra alkalmas épületnek nevezni, házszámot kapnak, a lakók pedig lakcímet, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel legálissá válnának az engedély nélküli építkezések – szögezte le a városháza. A terület, amelyen a cigánytelep kialakult, szinte teljes egészében a város tulajdonában van. Az önkormányzat szándéka a telep felszámolása, de az elképzelés addig kivitelezhetetlen, amíg az itt élőknek nem tudnak máshol lakhatást biztosítani.

Egyébként korábban a Téglagyárban és a város más részein is sor került engedély nélküli építmények lebontására. Múlt héten a Kavicsbánya utcában zajlott egy illegálisan felhúzott épületrész bontása, amelyet törvényszéki végzés következtében a végrehajtó, a csendőrség, valamint a helyi rendőrség jelenlétében, a polgármesteri hivatal munkatársainak felügyelete alatt végeztek.

Amint megtudtuk, a városháza még 2017-ben bírságot rótt ki az illegálisan építkezőre, ám az ehhez párosuló jegyzőkönyvben foglalt felszólításnak azóta sem tett eleget az építő. Végül bíróságra került az ügy, és a jogerős döntés után bontottak most.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/hazszamot-kapnak-a-teglagyari-putrik

Tags: Települések hírei: Gyergyószentmiklós