Roma nap tánccal, énekkel, biztatással

Roma nap tánccal, énekkel, biztatással

Marosszentgyörgyön és Csejden is megünnepelték hétfőn a Nemzetközi Roma Napot a helyi polgármesteri hivatal, az iskola, a Gyulafehérvári Caritas és a Divers Egyesület szervezésében. 

Bábszínházi előadás, villámcsődület, roma himnusz, tánc és ének töltötte ki a hétfői napot, amikor 15-ik alkalommal ünnepelték a községben a Roma Napot. Ahogy Sófalvi Szabolcs polgármester fogalmazott, ez természetes Marosszentgyörgyön, mint ahogy az is, hogy ha találkozik egy roma és magyar, vagy román és roma ember az utcán, akkor nem csupán köszönnek egymásnak de el is beszélgetnek.

Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki büszke lehet arra, aminek született: magyarnak, románnak és romának egyaránt. 

„Ezen a napon a roma kultúrát ünnepeljük, ugyanakkor tudatosítjuk a romák kirekesztettségét, amely sok közösségre vonatkozik és arról beszélünk, hogy hogyan lehet ezen a helyzeten túllépni az Egy esélyt mindenkinek Marosszentgyörgyön projekt segítségével” – mondta el Koreck Mária, hozzátéve, hogy olyan lehetőségeket nyújt a program, amely által tanulhatnak, munkahelyet találhatnak a társadalom szélére sodródott roma családok.

Újból beiratkozhatnak az iskolába, hogy folytassák ott, ahol egykor abbahagyták, megtanulhatják azokat a tudnivalókat, amely egy munkahelykeresésben nélkülözhetetlenek. De azt is elsajátíthatják, hogy hogyan osszák be a pénzt, hogyan főzzenek minden napra, miként termesszenek zöldséget a konyhai kiskertben.

A művelődési otthon színpadán szentgyörgyi és csejdi fiatalok adtak elő roma nyelven verseket és énekeket, majd néptáncot. A közönség pedig aktívan részt vett az előadásban, hangosan énekelt velük, biztatta őket, ritmusra tapsolt, dobogtatott, fel-felkiabált a színpadra, így fejezve ki tetszését.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/roma-nap-tanccal-enekkel-biztatassal

Tags: Szervezeti hírek: Divers Egyesület
Települések hírei: Csejd, Marosszentgyörgy