Felzárkóztatnák a mélyszegénységben élőket, de már az érintettek is bizalmatlanok

Felzárkóztatnák a mélyszegénységben élőket, de már az érintettek is bizalmatlanok

Lakosságifórum-sorozatot szervez a héten Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (Sepsi GAL), amely a következő öt évben hétmillió eurót pályáztat ki a társadalom perifériájára szorult közösségek felzárkóztatása érdekében.

Sepsiszentgyörgyön három helyszínt azonosítottak be, és ennek megfelelően Szépmezőn, illetve az Őrkő és a Csíki negyedben mélyszegénységben élők gondjait próbálják orvosolni. Az első fórumot hétfőn este Szépmezőn tartották, több mint száz érdeklődő gyűlt össze. Veress-Nagy Tímea projektmenedzser ismertette a terveket, elmondta, új óvodát, közösségi központot, játszóteret építenek.

A negyedben 32 lakást felújítanak, tanfolyamokat szerveznek az álláskeresőknek, és próbálják csökkenteni az iskolai lemorzsolódást, felzárkóztatni a gyermekeket. A résztvevők azonban inkább ügyes-bajos dolgaikat sorolták, a törött ablakot, a hiányzó ajtót, sokallták a havi 55 lejes házbért, vagy nehezményezték, hogy nem tudják részletre megvásárolni az önkormányzati tulajdonban lévő, legtöbb 8000 euróra felértékelt lakásaikat.

Veress-Nagy Tímea a sajtónak elmondta, az emberek kiábrándultak és bizalmatlanok, hiszen már sokszor sokan ígértek változást, és ezekből kevés valósult meg. A fórumon jelen volt Tóth-Birtan Csaba alpolgármester is, aki megígérte, kivizsgálják a panaszokat.

Az egyesület tagjai kedden este a Csíki negyed lakóival, csütörtökön az Őrkő negyedben élőkkel találkoznak. A tervek szerint idén kiszerződik a hétmillió eurót, és jövőben kezdődik a kivitelezés, ami három évig tart. A fejlesztési stratégia alapján az Őrkőn utat, víz- és csatornahálózatot, parkot, játszóteret, integrált közösségi központot, szociális lakásokat, óvodát és vizesblokkot építenek, a Csíki negyedben pedig integrált közösségi központ létesül.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/felzarkoztatnak-a-melyszegenysegben-eloket-de-mar-az-erintettek-is-bizalmatlanok

Tags: Települések hírei: Sepsiszentgyörgy