Eddig 143 disznót pusztítottak el a sertéspestis miatt Kovászna megyében

Eddig 143 disznót pusztítottak el a sertéspestis miatt Kovászna megyében

Közel 10 ezer lejnyi pénzbírság, 143 elpusztított disznó, több bűnvádi eljárás – vonta meg a két hete Háromszéken is azonosított afrikai sertéspestis járvány mérlegét Sikó Barabási Sándor.

A főállatorvos emlékezetet, hogy február 1-én igazolták vissza a laboratóriumi vizsgálatok, hogy a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben megjelent a kór, majd február 4-én Sepsikőröspatakon is beazonosítottak egy gócpontot.

A két helyszínen három sertés pusztult el a betegség következtében, további 143 állatot megelőzésképpen pusztítottak el.

Eddig 42 kárpótlási iratcsomót véglegesítettek, a gazdák összesen 54 ezer lej értékben kapnak kártérítést az államtól. A kárfelmérés ugyanakkor folytatódik.

Az érintett háztartásokat többször is fertőtlenítették, március végéig ezekbe nem vihetnek be sertéseket. A gócpontok 3 kilométeres védelmi övezetébe, illetve a 10 kilométeres felügyeleti övezetbe korlátozták az állatforgalmat, sem élő sertést, sem disznóhúst, vagy más húsból készült terméket nem szabad szállítani. Eddig öt bírságot róttak ki, összesen közel 10 ezer lej értékben.

Amióta a kór felütötte a fejét, 38 sertést elkoboztak, és elpusztítottak, mert törvénytelenül kereskedtek velük. A főállatorvos arra is kitért, hogy egy torjai gazdát gyanúsítanak azzal, hogy a szomszédos Bákó megyei Ojtoz faluba behurcolta a fertőzést, engedély nélkül adott el két sertést. Az ügyet rendőrség vizsgálja.

Az év eleje óta ugyanakkor 11, a vadászok által kilőtt vaddisznót vizsgáltak meg, és egyik sem volt fertőzött. A hatóság felhívja a gazdák figyelmét, hogy csak fülszámmal nyilvántartásba vett sertést vásároljanak, és az eladótól kérjék a kísérődokumentumokat.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/sertespestis-merleg-haromszeken 

Tags: Települések hírei: Háromszék