Elrendelték a kényszervágást a sepsiszentgyörgyi Örkő-negyedben sertéspestis miatt

Elrendelték a kényszervágást a sepsiszentgyörgyi Örkő-negyedben sertéspestis miatt

Elrendelték hétfőn a sepsiszentgyörgyi Őrkő-negyedben tartott disznók kényszervágását – tájékoztatta lapunkat Sikó- Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Mint részletezte, azért döntöttek a kényszervágás mellett, mert vasárnap este egy újabb fertőzés bukkant fel, annak a háztartásnak a szomszédságában, ahol az első két elhullott sertést tartották.

Ez azt jelenti, hogy nem sikerült elszigetelni, megállítani a betegség terjedését, valószínű a lappangási időszakban még újabb beteg állat bukkant volna fel. Ez már fertőzési gócpontot jelent, ezért úgy döntöttünk, kivágjuk a negyedben a sertéseket, hogy megvédjük a megyét – részletezte a főállatorvos. Rámutatott, az Őrkő-negyedben hozzávetőleg hatvan disznót kell elpusztítani. Abban bíznak, hogy ezt még a nap folyamán befejezik. Az őrkőiek a főállatorvos megfogalmazása szerint, „nem örvendenek” az intézkedésnek, ám a hatóság szakemberei a rendőrség és a csendőrség segítségével járják a házakat, hogy érvényt szerezzenek a kényszerintézkedésnek.

Sepsikőröspatakon is fennáll a fertőzés gyanúja

A Sepsiszentgyörgytől mintegy hét kilométerre levő Sepsikörőspatakon egy gazdaságból jelentették vasárnap, hogy megbetegedett egy sertés. Mire a hatóságok kiértek a helyszínre, az állat elpusztult. Jelenleg a laboratóriumi vizsgálat eredményét várják, ám fennáll a sertéspestis fertőzés gyanúja.

Kisgyörgy Sándor, a település polgármestere lapunknak elmondta, megtették az óvintézkedéseket, a gazdaságot zárlat alá helyezték, ha beigazolódik a kór, az ott nevelt 18 sertést ki kell vágni. Kijelölték a területet, ahová a kényszervágás esetén az állattetemeket klórmésszel, lefóliázva biztonságosan elföldelik. A polgármester elmondta, a faluban a gazdák a kényszervágástól tartva, elkezdték levágni a disznókat.

Amint arról beszámoltunk, pénteken este igazolta vissza a bukaresti laboratórium, hogy Sepsiszentgyörgyön megjelent az afrikai sertéspestis, azonnali intézkedéseket foganatosítottak, a járműveket ellenőrzik, fertőtlenítik. A fertőzés három kilométeres körzetében védelmi övezetet alakítottak ki, míg tíz kilométeres körzetben felügyeleti övezetet rendeltek el. Az első két elhullott állatot részben a kukákból kiszedett ételmaradékkal etették.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elrendeltek-a-kenyszervagast-a-sepsiszentgyorgyi-orko-negyedben-sertespestis-miatt

Tags: Települések hírei: Sepsiszentgyörgy