Japán sztrájkkal tiltakoznak a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek Marosvásárhelyen

Japán sztrájkkal tiltakoznak a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek Marosvásárhelyen

Japán sztrájkba lépnek keddtől Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek, amelyek négy-öt hónapja nem kapták meg a polgármesteri hivataltól a leszerződött szolgáltatásaik ellenértékét. Mint mondták, számos egyesület, alapítvány a napi túléléssel küszködik.

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek, egyesületek nem először kerülnek nehéz helyzetbe az önkormányzat vagy az állam által elmaradt kifizetések miatt, noha mindannyian olyan feladatokat vállaltak fel, amelyet ha nem ők, akkor bizony senki más nem végezne el.

Marosvásárhelyen a szociális szolgáltatások 77 százalékát civil szervezetek, egyesületek, alapítványok nyújtják: egészen pontosan 53, nehézségekkel küzdők számára nyújtott szolgáltatásból 41-et civil szervezetek biztosítanak, és csupán 12 hárul állami vagy önkormányzati egységekre – mutatott rá a Caritas szociális ágazati igazgatója, Ludescher László, aki több más civil szervezet képviselőjével együtt sajtótájékoztatón számolt be tarthatatlan helyzetükről. „Ez az arány az ellátottak számában is megjelenik. A rászorulók, nehézséggel küszködők több mint hetven százalékát marosvásárhelyi civilek segítik, fejlesztik, ápolják, gondozzák”– fejtette ki Ludescher. Hozzátette, éppen ezért gondolták úgy ezek az egyesületek, hogy ideje összefogni, közösen képviselni az érdekeiket. Ennek érdekében október 25-én megalakult Marosvásárhelyen egy akciócsoport, amelyben már 17 akkreditált civil szervezet vesz részt.

Az akciócsoport célja többek közt, hogy elérje, hogy az önkormányzattal, a városi tanáccsal egy strukturáltabb párbeszédet folytassunk.

Eddig, ha konzultáltak is velünk, civilekkel, az csak jelképes, nem valós kommunikáció volt, mi azonban szeretnénk minden szociális szolgáltatást érintő kérdésben konzultációt folytatni a hivatallal, és szeretnénk hozzájárulni a marosvásárhelyi szociális szolgáltatásokat érintő stratégia kialakításához” – magyarázta Ludescher László.

Májustól tartozik a hivatal

A sajtótájékoztatón kiderült, az akciócsoport egyik első lépéseként keddtől japán sztrájkba lépnek a civilek, amiért négy-öt hónapja nem kapták meg Marosvásárhely önkormányzatától a leszerződött szolgáltatásaik ellenértékét, így fehér karszalaggal dolgozva jelzik, hogy mennyire igazságtalannak tartják a helyzetet.

„Megállapodott, leszerződött szolgáltatásokról beszélünk, amelynek az ellenértékét nem fizette ki a hivatal immár májustól” – magyarázta a Caritas igazgatója.

Ábrám Noémi, a Diakónia Keresztyén Alapítvány marosvásárhelyi fiókszervezetének ügyvezetője arról beszélt, hogy a kifizetések elmaradása, késése miatt, a tevékenységeiket csak bizonyos szinten tudják ellátni, addig amíg a „karitatív hajlandóságukból ez telik”. „A gondozottjaink is megérzik ezt, de leginkább azok az alapítványok, egyesületek, amelyek az önfenntartással, a napról napra túléléssel vannak elfoglalva ahelyett, hogy azt a munkát végeznék, amelyet hivatástudattal felvállaltak” – fogalmazott Ábrám Noémi. Hozzátette, nem profitorientált szervezetekről van szó, hogy a farzsebükből elővegyék a hiányzó összeget és kiegészítsék a költségvetésüket.

Van, akit a bezárás veszélye fenyeget

Simon Judit Gyöngyi, a Hifa Románia Egyesület képviselője arról beszélt, hogy nem csak a sérültjeik kerültek nehéz helyzetbe, de a sérülteket képviselő hivatásos gondozók sem kapják meg gondozói juttatásaikat. Alexandru Lupșa, az Alpha Transilvana Alapítvány elnöke arról beszélt, ha rövidesen nem oldódik meg ez a gond, kénytelenek lesznek alkalmazottakat elbocsátani, vagy akár véglegesen is bezárni a kapuikat.

A civilek azzal, hogy mostantól fehér karszalaggal dolgoznak, felháborodásukat fejezik ki a lehetetlen helyzet kialakulása miatt, ugyanakkor készek továbblépni is: csütörtökön meg fognak jelenni a marosvásárhelyi önkormányzat tanácsülésén, ahol többek közt költségvetési kérdésekről lesz szó, és remélik, jelenlétükkel elérik, hogy az önkormányzat legalább az eddigi elmaradásait egyenlítse ki. Ludescher László elmondta, hogy bár ötven önkormányzattal dolgoznak együtt, egyikkel sem megy ilyen nehezen, mint a marosvásárhelyivel.

Marosvásárhely polgármesterét, Dorin Floreát is szembesítettük a civilek vádjaival. A városvezető azt mondta, hogy sajnálja a kialakult helyzetet, és arra biztatja a civil szervezetek képviselőit, hogy jelenjenek meg a csütörtöki tanácsülésen és értessék meg a képviselőkkel, hogy vannak fontosabb dolgok, mint a politika.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/japan-sztrajkkal-tiltakoznak-a-szocialis-szolgaltatasokat-nyujto-szervezetek-marosvasarhelyen