Szándék van az áldozatok megvédésére, de pénz is lesz?

Szigorúbbá válik a családon belüli erőszakra vonatkozó törvény, miután a képviselőház elfogadta a jogszabály módosítására vonatkozó tervezetet. Hargita megyében leginkább elhelyezőközpontokra volna szükség, ahová az erőszak áldozatait elmenekíthetik.

b csaladon beluli eroszak vn 001

A törvénymódosítás célja újradefiniálni a családon belüli erőszak, a nők elleni agresszió, illetve az áldozat fogalmát. A képviselőház által hétfőn elfogadott törvénymódosítás kötelezi a helyi közigazgatási intézményeket, illetve hatóságokat arra, hogy tájékoztató jellegű adatbázisokat készítsenek a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott szolgáltatásokról, a befogadóközpontokról, valamint más segítségnyújtási formákról, amelyeket az érintettek igénybe vehetnek.

Az előírás kiterjed a súlyos esetekben alkalmazott távoltartási végzésre is, továbbá egy olyan elektronikus rendszer létrehozására, amely lehetőséget teremt a távoltartási végzésben foglaltak betartásának ellenőrzésére. A családon belüli agresszió megelőzésében, illetve visszaszorításában érintett helyi és központi közigazgatási intézmények, valamint hatóságok kötelesek lesznek rendszeresen statisztikát készíteni a jelenségről, amelyet a nők és férfiak esélyegyenlőségét felügyelő országos ügynökség dolgoz majd fel.

Pénzügyi háttérre van szükség

Az a legnagyobb gond az ilyen statisztikákkal, hogy nem a családon belüli agresszió gyakoriságáról adnak információt, hanem arról, hogy ezeket az ügyeket hány esetben jelentették az érintettek – véli Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. Elmondta, az igazgatóságnál két-három éve hoztak létre egy részleget, amelynek egyik fő tevékenysége az érintett intézmények és hatóságok közötti kommunikáció megteremtése és erősítése. Amíg ez nem létezett, addig gyakorlatilag nem volt információjuk a jelenségről, bejelentéseket is csak akkor kaptak, ha a családon belüli erőszak elszenvedője gyerek volt. Az osztály létrehozása és az együttműködések megteremtése óta megsokszorozódtak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentések az igazgatóságnál.

Elekes Zoltán örvendetesnek tartja, hogy szigorúbbá válik a vonatkozó törvény, ám reméli, hogy a pénzügyi hátteret is megteremtik hozzá. Jelenleg ugyanis csak civil szervezetek segítségével tudják átmeneti otthonba menekíteni családjukból az agressziót elszenvedő nőket, ugyanis Hargita megyében egyetlen ilyen jellegű, államilag fenntartott elhelyezőközpont sem működik – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Néhány éve volt ugyan egy állami kezdeményezés hasonló központok felépítésére, ám végül visszavonták az erről szóló rendeletet.

„Nagy szükség volna egy jól működő menedékhelyre a megyében, de szolgáltatási palettánkat is bővíteni kellene, erősíteni a tanácsadói tevékenységeinket. Emellett az agresszorokkal is kellene foglalkozni, terápiás kezelésre küldeni őket. Természetesen minél több szociális probléma kezelését, megoldását vállalja fel a társadalom, az annál több pénzbe kerül, ezekre azonban szükség van, ha egy civilizált világban akarunk élni és szeretnénk, hogy a mi életünk is nagyobb biztonságban legyen” – fogalmazott az igazgató a pénzügyi háttér szükségességéről.

Az igazgatóság adatai szerint nő a családi agresszióval kapcsolatos bejelentések száma Hargita megyében: tavaly 24 ilyen panaszt kaptak, idén viszont már év közepéig 32 bejelentést jegyeztek fel. Utóbbiak közül ugyan 21 volt igazolt családon belüli erőszak, ám a fennmaradó tizenegy között olyanok is vannak, amelyekben az áldozatok visszaléptek az ügy jogi útra terelésétől.

Átmeneti otthont létesítenek

Nagyon gyakori a családi agresszió, ez a tapasztalata Bihari Mártának, a székelyudvarhelyi Pro Femina Egyesület alapítójának is. A civil szervezet a veszélyeztetett nőknek nyújt segítséget, reményeik szerint szeptembertől már átmeneti otthont is tudnak biztosítani nekik Székelyudvarhely közelében.

Jelenleg elsősorban tanácsadást, szakember bevonását tudják biztosítani, súlyosabb esetben elkísérik a kórházba vagy a törvényszéki orvoshoz is az erőszak elszenvedőjét. Korábban vészhelyzet esetén saját otthonukba fogadták be őket, ám ez senkinek sem jó megoldás – mondta Bihari Márta. Az egyesületet havonta hárman-négyen is megkeresik hasonló panasszal, de sokan vannak, akik még ezt sem merik meglépni.

Témába vágó előadásokat is tartanak, ám tapasztalataik szerint ezekre leggyakrabban éppen az érintettek nem mennek el. Sokszor viszont a hatósági segítségkérés sem hoz megoldást, a rendőrség nem mehet be a lakásba, és amíg erre esetleg engedélyt kapnak, addigra elfajulhat az ügy, ezért fontos, hogy átmeneti elhelyezést tudjanak biztosítani az erőszak elszenvedőinek – magyarázta az egyesület vezetője.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szandek-van-az-aldozatok-megvedesere-de-penz-is-lesz

Tags: Szervezeti hírek: Pro Femina Egyesület
Települések hírei: Hargita megye, Székelyudvarhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.