Nyitottak a fiatalok, szociális téren segítenek a legszívesebben

Nyitottak a fiatalok, szociális téren segítenek a legszívesebben

Mintegy hatszáz diák vett részt az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) által második alkalommal megszervezett, önkéntességet népszerűsítő csütörtöki börzén Székelyudvarhelyen.

Összesen kilenc olyan udvarhelyszéki civil szervezett vett részt az UIET önkéntesbörzéjén, amely kulturális, ifjúsági, illetve szociális tevékenységet folytat – nyilatkozta a Székelyhonnak Tornai Szilárd programfelelős. Hangsúlyozta, érdeklődőkből sem volt hiány, közel hatszáz, többségében középiskolás diák jött el, akik betekintést nyerhettek az egyesületek, alapítványok mindennapjaiba, programkínálatába. A cél pedig éppen ez, illetve az önkéntesség népszerűsítése volt.

Tornai úgy érzi, a fiatalok többsége szívesen végez önkéntes munkát, főleg szociális téren, hiszen szeretnek segíteni másokon. Ezt egyébként az UIET-nek a tavalyi börze után elkészített statisztikája és egy általuk végzett felmérés is bizonyítja. A programfelelős kiemelte, már csak azért is megéri önkénteskedni, mert a hatályos törvények szerint ha megfelelő szerződést kötnek, egyes munkahelyeken ez is szakmai tapasztalatnak számít.

Mindemellett rengeteg olyan hasznos tudásra is szert tehetnek a diákok, amire az iskolában nem volna lehetőségük: fejlődik a szervezőképességük, számítógépes tapasztalatokat szerezhetnek, elfogadóbbak lesznek másokkal szemben, és kommunikációs készségük is javul – sorolt fel néhányat.

Öt olyan fogyatékkal élő személy is van Székelyudvarhelyen, akik magukra maradtak, ezért is tartotta fontosnak a Szent Gellért Alapítvány vezetősége, hogy jelen legyenek a börzén és önkénteseket toborozzanak a megsegítésükre – fejtette ki portálunknak Kányádi Mónika Linda, az alapítvány munkatársa. Mint mondta, fontos volna, hogy legyenek olyan fiatalok, akik részt vállalnak például az udvarrendezésben, barkácsmunkákban, vagy éppen felolvasással teszik szebbé az érintettek mindennapjait. A projektfelelős hozzátette, ők maguk is meglepődtek, hogy milyen sok diák elment a rendezvényre, ráadásul többen is érdeklődtek az együttműködésről.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/nyitottak-a-fiatalok-szocialis-teren-segitenek-a-legszivesebben