A segítség közel van, hatékonyan fel lehet lépni az iskolai bántalmazás ellen

A segítség közel van, hatékonyan fel lehet lépni az iskolai bántalmazás ellen

Fegyelmi intézkedések helyett lehetőség szerint helyi szinten kell megoldást találni az iskolai bántalmazás megszüntetésére, és erre gyakran elegendő a párbeszéd, a kommunikáció is. A szakember szerint azonban amennyiben pár hónap sem elég a probléma részbeni vagy teljes felszámolására, akkor érdemesebb kiemelni a gyermeket a toxikus (mérgező) iskolai közegből, és áthelyezni más osztályba vagy más iskolába, mintsem hogy további sérüléseknek legyen kitéve.

Több szülő is aggodalmával kereste meg az iskolai tanácsadókat, pszichológusokat, miután megjelent a vonat által januárban elgázolt csíkajnádi fiú tragikus esetéről szóló cikkünk. A szakemberek segítségét kérő szülők arról kértek tanácsot, hogy miként védhetik meg gyermekeiket, ha szóbeli vagy tettleges bántalmazás éri őket.

A témában Szalay Zsuzsanna székelyudvarhelyi pszichológust, iskolai tanácsadót kérdeztük meg, miután a Facebook közösségi oldalán jelezte, hogy sokan fordultak hozzá tanácsért. A szakember kezdésként fontosnak tartotta leszögezni, hogy verekedések, csúfolódások előfordulnak az iskolákban, de attól még nem számítanak bántalmazásnak, ha egyszeri alkalmakról van szó.

Akkor beszélünk bántalmazásról, ha a jelenség hosszabb ideje fennáll, ismétlődő, gyakori és ettől szenved a diák. Ha egyszer leverik a tolltartóját az osztálytársak, az még nem bántalmazás, de ha minden nap rendszeresen megteszik, akkor már annak számít – magyarázta Szalay Zsuzsanna. Hozzátette, nem helyes vélekedés egyes szülők részéről az, hogy néhány pofontól nem lesz semmi baja a gyermeknek, a bántalmazást ugyanis nem szabad felszínesen kezelni, elbagatellizálni, mert súlyosan érintheti a gyermek személyiségfejlődését. Szükség van egy bizonyos lelki érettségre, hogy a gyermek ki tudjon állni magáért, tudja, hogy mit szeretne vagy mit nem. A társadalom megosztott ebben a témában, vannak, akik hárítanak, felszínesen kezelik a „bullying” jelenséget, mások pedig adott esetben túlreagálják.

Mit tehet a szülő?

Amennyiben a szülő tudomására jut, hogy gyermekét megfélemlítették, csúfolódtak vele, szóban és tettben bántalmazták az iskolában, akkor elsősorban a pedagógusokkal vegye fel a kapcsolatot, abban az esetben is, ha diákok a bántalmazók, de akkor is, ha pedagógus az illető.

Nem az a jó megoldás, hogy számonkérő hangnemben beszélnek a tanárral, tanítóval, mert ez nem vezet sehová. A legfontosabb a kölcsönös tisztelet, a párbeszédre való nyitottság, ezzel a hozzáállással sok mindent át lehet beszélni, megoldásra lehet jutni – magyarázta a szakember.

A szülők egyébként az iskolai tanácsadókhoz, pszichológusokhoz is fordulhatnak bátran ezzel a problémával. „Sok esetben az osztályban tartott közös megbeszélés a szülők, tanárok, szakemberek bevonásával jó eredménnyel zárult. Már az is sokat segített a helyzeten, hogy az osztályban tudatosítottuk, hogy amit tesznek például az egyik osztálytársuk ellen, az bántó, és milyen következményekkel jár” – mondta. Hozzátette, előfordul, hogy maga a pedagógus a bántalmazó, akinek az adott diákhoz való hozzáállását, és ahogyan minősíti őt, átveszik az osztálytársai is.

A pedagógus többek között bántalmazhat megfélemlítéssel, minősítéssel, de akár fülhúzással, tenyérbe csapással vagy egyéb tettlegességgel is. „Holott a nevelésnek nem kell a megfélemlítésen alapulnia, sok pedagógiai és nevelési módszer van arra, hogy bántalmazás nélkül fegyelmezzék, tanítsák a diákokat, bár időigényes feladat, azonban hosszútávon hatékonyabb, mint az autoriter oktatási elv. A pedagógusoknak ráadásul rengeteg továbbképzési lehetőségük van ezeknek a módszereknek az elsajátítására” – fejtette ki.

Iskolai tanácsadóhoz is fordulhatnak

A gyermekek az iskolai tanácsadót is megkereshetik, és a gyakorlatban élnek is sokan ezzel a lehetőséggel, tudtuk meg. A pszichológus szerint a legfontosabb megértetni a tanulókkal, hogy a segítségkérés nem árulkodás.

A megbeszélések során többek között foglalkoznak azzal, hogy hogyan védhetik meg magukat, hogyan kezeljék a konfliktusokat. Az is fontos, hogy ha úgy érzik, bántalmazták őket, mindenképpen felnőttektől kérjenek elsősorban segítséget. Megjegyezte azt is, hogy általában amikor maga a szülő is bántalmazó, akkor hajlamosabb hárítani és nem komolyan venni a gyermek problémáját az iskolában, ezekben az esetekben is nyitva áll az iskolai tanácsadók rendelőjének ajtaja.

Amennyiben helyi szinten nem megoldható az iskolai bántalmazás problémája, akkor a tanfelügyelőséghez, a gyermekvédelemhez is fordulhatnak az érintettek, illetve jelezhetik az esetet az erre fenntartott 119-es egységes hívószámon is.

Szalay Zsuzsanna ugyanakkor hozzáfűzte, előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a párbeszéd nem tud hatékony megoldást kínálni, és a probléma jelzését követően pár hónap alatt sem javul a helyzet. Ilyenkor nem ajánlott a traumatizáló közegben hagyni a gyermeket, érdemesebb osztályt, vagy akár iskolát is váltani. Voltak erre is példák – osztotta meg a tapasztalatokat.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-segitseg-kozel-van-hatekonyan-fel-lehet-lepni-az-iskolai-bantalmazas-ellen

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.