A diákok felének nincsen megfelelő okoseszköze a digitális oktatáshoz

A diákok felének nincsen megfelelő okoseszköze a digitális oktatáshoz

Az oktatási minisztérium ismét villámfelmérést készít arról, hogy a diákoknak és pedagógusoknak milyen lehetőségeik és digitális eszközeik vannak az online órák megtartására. Újdonságként most arra is kíváncsi a minisztérium, hogy az iskola- és óvodaépületekben van-e internethozzáférés. Az összesített válaszokat hétfőn kellett leadnia az ország minden tanintézményének, miközben az iskolák október 29-én kapták meg a kérdőívet.

Másfél hónappal iskolakezdés után ismét országos felmérést készít a tanügyminisztérium arról, hogy milyen digitális lehetőségeik vannak a pedagógusoknak és diákoknak az online oktatás megvalósulásához. Október 28-án kapták meg a tanfelügyelőségek az online kérdőívet, 29-én küldték ki a tanintézményeknek, és november másodikán az iskoláknak le is kell adniuk a szülők vagy diákok által kitöltött online kérdőíveket.

Szinte kétezer pedagógus digitális eszköz nélkül

Először áprilisban kérdezték meg a közoktatás szereplőitől, hogy kinek van szüksége internet-kapcsolattal ellátott táblagépre. Akkor kiderült: országos szinten 235 259 diáknak nincs semmilyen digitális eszköze az online órához való csatlakozásra, és mintegy 1900 pedagógus van hasonló helyzetben.

A minisztérium ennek alapján 250 ezer táblagép megvásárlását kezdeményezte, amelyből eddig 190 ezret vásároltak meg, és ennek mintegy fele jutott el az iskolákba. Az ígéretek szerint azonban a diákoknak még szeptember 14-e előtt meg kellett volna kapniuk a gépeket.

A kormány által beszerzett digitális eszközöket az iskoláknak adják át a tanfelügyelőségek, és a tanintézmény leltárában fog nyilvántartásba kerülni. Az iskola pedig haszon-kölcsönszerződéssel adja ki a diákoknak, akiknek valóban szükségük van rá, és miután lejár az iskola, vissza kell adniuk azt – tájékoztatott korábban az eljárásról Illés Ildikó, Maros megye főtanfelügyelő-helyettese. A nyáron sokan igényelték a kormány által megígért táblagépeket, de amint kiderült, hogy vissza kell adni azokat használat után, és szerződést kell kötni rájuk (így, ha elromlik, akkor a diák, illetve a családja felel érte) már nem volt olyan sok igénylés – fűzte hozzá a helyettes főtanfelügyelő.

Megyékre lebontva

Más digitális eszköz híján, a hazai diákok több mint fele, 54,4 százalékuk okostelefonon kénytelen bekapcsolódni az online órába. Elemi osztályokban 451 116 diák tanult telefonról a tavaszi lezárás idején, továbbá 389 893 öt-nyolc osztályos, 315 944 gimnazista és 29 132 posztliceális képzésben részt vevő diák kényszerült okostelefon használatára a járvány kezdetén.

Tehát összesen 1 256 155 diák kapcsolódott be telefonról az online tanulásba – derült ki az oktatási minisztérium által tavasszal felmért adatokból. Hargita megyében 14 990, Maros megyében 33 459 és Kovászna megyében 11 548 diák kizárólag okostelefonról tudott belépni az online tanórákra – olvashatjuk az oktatási minisztérium által közölt táblázatban.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-diakok-felenek-nincsen-megfelelo-okoseszkoze-a-digitalis-oktatashoz

Tags: Települések hírei: Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.