Okostévékkel is felszerelik az iskolát, de az oktatás szintjének fejlesztését is elvárják

Okostévékkel is felszerelik az iskolát, de az oktatás szintjének fejlesztését is elvárják

Megújulnak a gyergyóremetei iskolák, minden olyan műszaki eszközzel ellátják a tantermeket, amiket a pedagógusok kértek. Kérdés, hogy az 5,8 millió lejes beruházásnak milyen hozadéka lesz a tanulók javára. A polgármester elvárása az lenne, hogy az oktatás is változzon, és ne csak kétkezi munkások váljanak a gyergyóremetei gyermekekből.

Több mint 1,2 millió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázott sikeresen Gyergyóremete önkormányzata két helyi iskolaépület és kiegészítő épületeik felújítására, modernizálására. Az erről szóló szerződést hétfőn írta alá a Központi Fejlesztési Régió igazgatója Simion Cretu és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. A Fráter György Iskola központi főépületének és a csutakfalvi iskolának a teljes felújítását végzik el az említett összegből.

A munkálatok során az alapoktól a tetőkig megújulnak az épületek, korszerűsítik a tantermeket és egyéb helyiségeket, szigetelési munkálatok végeznek, és kicserélik a különböző vezetékeket is.

A beruházás az intézmények műszaki felszereltségéről is gondoskodik. Okostévék, számítógépek és egyéb eszközök kerülnek a tantermekbe, színes nyomtatókat vásárolnak és egyebek mellett wifi-lefedettséget is biztosítanak a tanintézetekben – így a tervek szerint Gyergyóremetének olyan iskolái lesznek, amilyenek bármelyik nagyváros igényeinek is megfelelnének.

A munkálatok befejezésének a határideje 2021 május 31 520 gyermeket és 70 tanügyi alkalmazottat fognak kiszolgálni a megújuló épületek.

A polgármester öröme mégsem felhőtlen. Laczkó Albert Elemér elmondta: ilyen nehéz szívvel még sosem írt alá szerződést, hiszen nem biztos abban, hogy a fejlesztés és a befektetett nagy összegek meghozzák azt az eredményt, ami az oktatás alapvető célja.

Lesznek okostévék az iskolákban, de lesz-e ugyanilyen szintű, modern oktatás? – tette fel a kérdést. Jelenleg Hargita megye az országos átlag alatt teljesít a különböző vizsgákon, felméréseken, és Gyergyóremete iskolája még ezt a szintet se éri el. A polgármester elvárása az lenne, hogy ha már ilyen nagyarányú fejlesztésekben részesül a Fráter György Iskola, akkor az intézmény is legyen partner a minőségjavításban, az ott dolgozók is ismerjék fel: nekik is változtatniuk kell, és nem nyugodhatnak bele abba, hogy évről-évre mindig rossz eredmények születnek a vizsgákon.

A beruházásoknak csak akkor van értelme, ha a remetei gyermekek olyan tudást kapnak, amellyel sikeresen szerepelnek majd a vizsgákon, hogy ne csak kétkezi munkásokat neveljen a község – szögezte le a polgármester.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/okostevekkel-is-felszerelik-az-iskolat-de-az-oktatas-szintjenek-fejleszteset-is-elvarjak