Az oktatás ára: tanévkezdésre drágultak az albérletek, de sokaknak így sem jut

Az oktatás ára: tanévkezdésre drágultak az albérletek, de sokaknak így sem jut

Hargita és Maros megyében is jelentősen megugrottak az albérletek árai az iskolai és egyetemi tanév kezdete óta. Míg a Hargita megyei városokban nagyon kevés kiadó tömbházlakás van, és emiatt nőnek az árak, Marosvásárhelyen nagy a kereslet és a kínálat is.

Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson, de legtöbb esetben Csíkszeredában sem jutnak el az ingatlanügynökséghez a bérbe adandó lakások adatai, hiszen a tulajdonos egy egyszerű újsághirdetés nyomán albérlőre talál. A csíkszeredai Nemes Zoltán ingatlanügynök a Székelyhon megkeresésére arról beszélt, hogy mivel sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, nagyon gyorsan albérlőre találnak a kiadásra szánt lakások, és nemcsak az egyetemi tanév kezdetén, hanem egész évben. A tanév kezdetén emelkednek az árak, az ügynökségekhez szinte be sem kerülnek a lakások.

Nemes Zoltán nem kívánt albérleti díjakról beszélni, hiszen mint kiemelte, nem az ügynökségeken keresztül zajlanak ezek az ügyletek, így nem mérvadó, hogy ők mit tudnak a piaci árakról.

Rákerestünk a csíkszeredai árakra az adásvétellel és bérléssel foglalkozó internetes portálon. Volt, aki garzonlakást keresett, és 900 lejes havi díjat kínált, hiszen sürgős volt neki. Más kétszobás, bebútorozott lakását 330 euróért szerette volna kiadni, de találtunk négyszobás albérletet is, amit 280 euróért kínáltak. Több egyetemista keresett bérelhető garzonlakást 100 euróért, vagy legalább egy szobát 500 lejért.

Gyorsan kerül bérlő

Maximilián Éva, az egyik székelyudvarhelyi ingatlanügynökség irodavezetője a Székelyhonnak elmondta, már szeptember elején nagyon sokan keresték a kiadó lakásokat, de ők sajnos nem sokat tudtak segíteni. „A kiadó lakásokra sokszor még hirdetést sem kell feltenni, mert az ismerősök, rokonok körében terjed a híre, és gyorsan kerül bérlő. Nagy lakás-, bérlakáshiány van Székelyudvarhelyen, és ez leginkább iskolai és egyetemi tanévkezdéskor érződik.

2020–2021-re ígérik a befektetők, hogy új lakópark épül, hátha akkor ez a nagy hiány némiképp mérséklődni fog” – mondta az irodavezető, akitől megtudtuk, hogy Székelyudvarhelyen egy kétszobás lakást 150–200 euróért lehet bérelni, a bútorozott garzonlakások havi bérleti díja 100–120 euró között van.

Egy gyergyószentmiklósi ingatlanügynökség képviselője, Ambrus Enikő szerint a kisvárosban is nagy kereslet van a bérlakások iránt, különösen a csendőrképző miatt, hiszen így még több fiatal keresi a kvártélyt.

Sokan keresik a kiadó lakásokat, ám ezek hiányában bentlakásokban, rokonoknál helyezkednek el.

„Mindenkinek egyénileg kell megoldást keresnie erre a kérdésre. Hozzánk jönnek, de mi nem sokat segíthetünk, mert míg az eladásra szánt lakások hirdetéseit behozzák, a bérelhető lakásoknak nem kell reklám, nem kell ügynök” – magyarázta.

Nagy kínálat, nagy kereslet

Trella-Várhelyi Tamás marosvásárhelyi ingatlanügynök a Székelyhonnak elmondta, hogy Marosvásárhelyen nagyon nagy a kínálat, de nagy a kereslet is, így nem csoda, hogy a tanév kezdetén megugranak az árak. Mint kiemelte, a tulajdonosok a legtöbbet akarnak kihozni a kiadó, sokszor szépen rendbe hozott ingatlanjaikból, így nagyon magas béreket kérnek.

Az orvosi és gyógyszerészeti egyetem közelében lévő modern, kétszobás tömbházlakásért 400 eurót is elkértek és kaptak, de a bútorozott és fontosabb konyhai eszközökkel felszerelt lakások ára sehol nem ment 300 euró alá. A távolabb eső, kedvezőtlenebb fekvésű üres kétszobásokért is kaptak 200 eurót a tulajdonosok, a garzonok ára is elsősorban a helyszíntől és felszereltségtől függ.

Megtudtuk, az egyetem közelében lévő, garzonnak sem nevezhető, 21 négyzetméteres lakásokat bebútorozva 200 euróért lehet bérelni, a háromszobások bérleti díja 400 eurónál kezdődik. „Most már mindenki elhelyezkedett, talált lakást magának, így aki ezután szeretne lakást kiadni, már nagyon nehezen és alacsonyabb áron teheti meg. A nagy, őszi albérletkeresés lecsengett” – mondta a szakértő.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/az-oktatas-ara-tanevkezdesre-megugrottak-az-alberletek-arai-de-sokaknak-igy-sem-jut