Hamarosan kész lesz a délutáni foglalkoztatóközpont Madéfalván

Hamarosan kész lesz a délutáni foglalkoztatóközpont Madéfalván

A végéhez közelít a madéfalvi délutáni foglalkoztatóközpont kivitelezése, már csak az utolsó simítások és a berendezések megvásárlása van hátra. Így várhatóan a 2019–2020-as tanévet már az új épületben kezdhetik az elemi iskolások.

Közel 150 elemi iskolás már az új délutáni foglalkoztatóözpontban (after school) kezdheti meg tanulmányait szeptemberben Madéfalván, az épület kivitelezése ugyanis lassan befejeződik. Az európai uniós finanszírozású, 2017-ben megkezdett 2,8 millió lej értékű beruházásról sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön Csibi József polgármester és Lőrincz Edit projektmenedzser.

Mint mondták, a madéfalvi napközi otthon mellé felépített délutáni foglalkoztatóközpont kivitelezéséhez 2017-ben láttak hozzá, és idén júniusig kell befejezniük a munkálatokat. Ezt a határidőt valószínűleg tartani tudják, hiszen ottjártunkkor láthattuk, hogy már csak az utolsó simítások vannak hátra, illetve a berendezések beszerzése is folyamatban van. Mint a polgármester elmondta, az épületben hat tantermet, egy tanárit, mellékhelyiségeket és egy ebédlőt is kialakítottak. Utóbbira azért van szükség, mivel a szomszédos napközi konyhájának segítségével az étkezést is biztosítják majd a foglalkoztatóközpontban.

A községvezető szerint az új épület nagy segítséget jelent a település mindennapjaiban, hiszen jelenleg nem férnek el kényelmesen a diákok az iskolaépületekben, de az elemi osztályok átköltöztetésével ezt meg tudják oldani. Ráadásul ezáltal a gyermekek délutáni foglalkoztatását is szervezett, intézményesített keretek között tudják megszervezni.

Ezt a tevékenységet a helyi igényeknek megfelelően szeretnék kialakítani, ezért a közeljövőben egy felmérést szerveznek a lakosság körében, hogy kiderüljön, mire van igény, és milyen szakemberek alkalmazása indokolt.

„Mivel közel vagyunk Csíkszeredához, kiemelten fontos számunkra, hogy a délutáni foglalkoztatóközpont korszerű és működőképes legyen, hiszen ellenkező esetben a szülők a városba viszik a gyerekeket. Az is fontos, hogy levegyünk egy gondot azoknak a szülőknek a válláról, akiknek nem lenne kire hagyniuk a gyereket az iskola után. Itt jó kezekben lesznek, megírhatják közösen a házi feladatokat, képzéseken, programokon vehetnek majd részt. Így a kisiskolások az egész napjukat egy épületben tölthetik el, és mire végeznek, a szülőknek is befejeződik a munkaideje, így együtt mehetnek haza” – zárta a polgármester. 

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/hamarosan-kesz-lesz-a-delutani-foglalkoztatokozpont-madefalvan

Tags: Települések hírei: Csíkmadéfalva