Elvileg minden pedagógusnak járna, de vannak, akik mégsem kapják meg

Elvileg minden pedagógusnak járna, de vannak, akik mégsem kapják meg

Figyelmeztető sztrájkot tartottak az ország több megyéjében is a tanácsadó tanárok és logopédusok a héten, mert nem kapják meg a többi pedagógusnak tavaly decembertől megítélt pótlékot, sőt attól tartanak, a már meglevő juttatásaikat is eltörlik.

A hét folyamán kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak Bukarestben, Arad, Beszterce-Naszód, Iași és Vráncsa megyékben, míg japán sztrájkkal – fehér karszalag viselésével – tiltakoznak a Bihar, Temes, Fehér és Botoșani megyei tanárok. Kovászna megyében csütörtökre jelentették be a kétórás figyelmeztető sztrájkot.

Szilágyi Andrea, a háromszéki tanácsadó és logopédus tanárok csoportfelelőse elmondta, a Megyei Erőforrás és Nevelés-Tanácsadó Központok pedagógusai nem kapják meg azt a 10 százalékos, úgynevezett „megerőltetettségi” pótlékot, ami tavaly decembertől elvileg minden pedagógusnak jár.

„Értetlenül állunk a hátrányos megkülönböztetés előtt, hiszen az oktatási rendszerben három kategória van: igazgató, pedagógus, és kisegítő személyzet. Mi is tanárok vagyunk, és nekünk még sem számolták rá a fizetésünkre a 10 százalékos pótlékot” – mondta Szilágyi Andrea.

Hangsúlyozta, erről a megkülönböztetésről nem rendelkezik egyetlen jogszabály sem, egyszerűen csak nem kapják a juttatást. További aggodalomra ad okot, hogy tudomásukra jutott, jövő hónaptól azt a 15 százalékos pótlékot is elveszik tőlük, amit eddig azért kaptak, mert sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak.

Szakmailag és érzelmileg is igénybe vevő munkát végzünk, a sajátos nevelési igényű gyerekek szakmai és iskolai orientációja a munkaköri feladatunk. Igazságtalannak, és méltánytalannak tartjuk, hogy a meglevő pótlékot elvennék, és azt sem kapjuk, ami a rendszerben minden pedagógusnak jár – szögezte le Szilágyi Andrea.

Kovászna megyében a munkáltatónak, vagyis a központ igazgatóságának nyújtottak be petíciót, kérve, hogy továbbítsa panaszaikat az oktatási minisztériumnak. A Kovászna Megyei Tanügyi Szabad Szakszervezet a tanfelügyelőségen iktatott tiltakozó jegyzéket. Nagy Gábor, a szakszervezet háromszéki elnöke hangsúlyozta, támogatják a központ munkatársainak megmozdulását, jogosnak tartják a követeléseiket.

Ha a kormánytól nem kapnak választ, a követeléseiket nem teljesítik, további tiltakozási formákkal is élni fognak.

A Kovászna megyei központban ötvenhárman dolgoznak, közülük mintegy negyven pedagógus, akik jogosultak lennének a pótlékokra.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elvileg-minden-pedagogusnak-jarna-de-vannak-akik-megsem-kapjak-meg-a-potlekot 

Tags: Települések hírei: Háromszék