Elnéptelenedett tanintézetek: jobb lenne, ha községközponti iskolákba járnának a gyerekek?

Elnéptelenedett tanintézetek: jobb lenne, ha községközponti iskolákba járnának a gyerekek?

Ragaszkodnak a kis falvak közösségei a saját iskolához Háromszéken, bár több tucat tanintézetbe mindössze néhány gyerek jár. A következő tanévben egyetlen iskolát vagy óvodát sem zárnak be, noha a gyereklétszám csökkenés miatt vitatott, hogy megéri-e ezeket fenntartani.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő portálunknak elmondta, olyan falvak is vannak, ahol elemi tagozaton mindössze öt-hat gyerek tanul, egyetlen osztályba járnak az előkészítős, elsős, másodikos és harmadikos diákok. Az oktatás minősége szempontjából jobb lenne, ha a gyerekek beutaznának a községközpontba, és nem összevont osztályban tanulnának. Viszont a közösség ragaszkodik az iskolához, amely sorsáról a fenntartó önkormányzatok döntenek, így a tanfelügyelőség sem szorgalmazza a bezárásukat.

A főtanfelügyelő hozzátette, országos szinten százasával zártak be falusi iskolákat, mert azok elnéptelenedtek. Kovászna megyében viszont úgy döntöttek, az idei iskola- és óvodahálózatot megtartják a következő tanévre is, ezt a beiskolázási tervet hagyta jóvá az oktatási minisztérium. A fejkvóta szerinti finanszírozás nem fedezi a pedagógusok bérét, ám ezeknek a kis iskoláknak a megszüntetésével sem javulna a helyzet, hiszen tanintézetenként egy-két pedagógus fizetését tudnák megspórolni, ami a főtanfelügyelő szerint „csepp a tengerben”.

A kialakult helyzetet úgy próbálják kompenzálni, hogy az összevont osztályokban tanító pedagógusoknak képzéseket szerveznek, hogy hatékonyan tudjanak több évfolyammal egyszerre foglalkozni, minden gyereket megfelelő szintre felzárkóztatni.

A döntés a szülőkön múlik, ha azt szeretnék, hogy a gyerek a korosztályának megfelelő önálló osztályba járjon, akkor beíratják a községközpontba, az önkormányzatok pedig kisbusszal megoldják az ingázást.

A Barátos községhez tartozó Páké faluban hat gyerek jár az óvodába, és öt kisdiák elemi tagozatra. Kiss Attila József alpolgármester elmondta, tiszteletben tartják a szülők kívánságát, és megtartják a pákéi iskolát, bár szerinte jobb volna a gyerekeknek, ha nagyobb közösségbe járnak, és nem kell négy évfolyamot egy időben egy pedagógus tanítson. A szállítást biztosították volna, ám a szülők mégis a saját iskola mellett döntöttek. Az alpolgármester rámutatott, azzal is tisztában vannak, hogy ha egyszer megszűnik a faluban az iskola, már nagyon nehéz újraindítani. Kovászna megyében tavaly az Illyefalvához tartozó aldobolyi elemi iskola szűnt meg, mert a szülők már nem íratták oda a gyerekeket, bevitték a községközpontba, vagy Sepsiszentgyörgyre.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elneptelenedett-tanintezetek-jobb-lenne-ha-kozsegkozponti-iskolakba-jarnanak-a-gyerekek

Tags: Települések hírei: Háromszék