Szűrővizsgálatokat rendeltek el az iskolákban az influenza és náthás megbetegedések miatt

Szűrővizsgálatokat rendeltek el az iskolákban az influenza és náthás megbetegedések miatt

Elmarad a pénteki oktatás, továbbá járványügyi szűrővizsgálatokat rendelt el minden tanintézetben az oktatási minisztérium az influenza és a náthás megbetegedések terjedése miatt. Az ellenőrzést a tanszemélyzet végzi el az órák megkezdése előtt.

 Az influenza és a náthás megbetegedések terjedése miatt a csütörtöki hivatalos munkaszüneti nap után péntekre is felfüggesztette az oktatást a tanügyi szaktárca. Az egészségügyi minisztérium az Országos Egészségügyi Intézet jelentése nyomán értesítette a tanügyi tárcát arról, hogy az adatok szerint az elmúlt héten – az azt megelőző héthez hasonlóan – a vártnál húsz százalékkal nagyobb mértékben nőtt az akut légúti megbetegedések száma.

Ennek nyomán rendelte el a tanítási szünnapot az oktatási minisztérium szerdán délután.

Ugyancsak a légúti megbetegedések terjedése miatt napi rendszerességű járványügyi szűrővizsgálatokat rendelt el a tanügyi tárca a tanintézetekben. A tanfelügyelőségeknek küldött átiratok szerint az ellenőrzést a tanszemélyzetnek kell elvégeznie minden tanítási nap elején – tudtuk meg Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelőtől. „A tanszemélyzet nem tudja pontosan megállapítani, hogy a gyerek influenzás-e vagy sem, de ha látják, hogy olyan tünetekkel rendelkezik, akkor értesítik az egészségügyi személyzetet vagy a gyereket a háziorvoshoz irányítják. Tehát mindenképp intézkednek róla, hogy egészségügyi szakemberhez kerüljön” – fogalmazott a főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy az ilyen esetekről napi jelentést is kell küldjön a tanfelügyelőségnek az iskolák vezetősége.

Nő a megbetegedések száma

Akárcsak országszerte, Hargita megyében is nőtt a légúti, illetve influenzás megbetegedések száma az elmúlt héten. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által a háziorvosok és kórházak jelentései alapján készített összesítés szerint múlt héten a tüdőgyulladásos esetek száma 59-ről 61-re nőtt, továbbá 963 felső légúti megbetegedést jegyeztek fel megyeszerte, szemben az előző heti 724-hez képest.

Ezek azonban továbbra sem kiugróan magas számok, hiszen a múlt év azonos időszakában 1100 felső légúti megbetegedést jegyeztek fel – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, az igazgatóság vezetőjétől.

Az összesítés szerint az igazolt influenzás megbetegedések száma is emelkedik: az előző héten még 15 esetet jegyeztek, péntektől szerdáig azonban további 28 influenzafertőzést igazoltak a megyében. Pontosabban a megyei kórházban, ugyanis a többi kórházból nem kapott ilyen jellegű megbetegedésekről szóló jelentést az igazgatóság.

Csak a csíkszeredai kórház kért ilyen vizsgálatot. Lehetnek a többi kórházban is influenzás betegek, de mivel ők nem kérik a vizsgálatot, nem tudják, hogy a betegek influenzásak-e vagy sem” – fogalmazott Tar Gyöngyi, megjegyezve, biztos benne, hogy a többi kórházban is vannak ilyen betegek, így a valóságban nagyobb a megbetegedések száma. 

Hargita megyében egyébként az idei szezonban fertőző influenza A, illetve B típusa is jelen van, előbbinek gyakoribb az előfordulása.

A megelőzés vonatkozásában Tar Gyöngyi lényegesnek nevezte, hogy az idei szezonban időben, már októberben megérkezett a megyébe az igényelt mennyiségű, közel hétezer adag influenza elleni oltóanyag. Ez ugyan már elfogyott, de az igazgatóság utánpótlást igényelt, és az ígéretek szerint jövő héten meg is kapja.

Maros megyében légúti megbetegedéssel idén 60 beteget utaltak kórházba. A tüdőgyulladásos megbetegedések száma meghaladta a kétezret, közülük 120 személyt részesítenek kórházi ellátásban.

Kihirdethetik a járványt

A járványügyi előírások értelmében ha az influenzás és náthás megbetegedések gyakorisága a harmadik héten is az előzőkhöz hasonlóan alakul, az egészségügyi minisztérium kihirdeti az influenzajárványt. A szaktárca adatai szerint az idei szezonban az influenzához köthető halálesetek száma elérte a 34-et. A Romániával szomszédos Magyarország és Bulgária több régiójában már bejelentették a járványt.
 
Tags: Települések hírei: Országos