Kisérettségi: romlottak az eredmények tavalyhoz képest

A Hargita megyei nyolcadikosok 64,22 százaléka ért el ötös feletti átlagot az országos felmérésen. Ez 3,56 százalékponttal rosszabb a tavalyi aránynál, amikor a tanulók 67,78 százaléka írta meg az „átmenőt”.

b kiserettsegi gn 8

A kisérettséginek is nevezett abszolváló vizsgára 2640 tanuló iratkozott be Hargita megyéből, végül 2524-en jelentek meg mindhárom próbán.

Összesen 1621 diák ért el ötös feletti átlagot, vagyis a vizsgázok 64,22 százaléka teljesítette sikeresen a megmérettetést – tudtuk meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vonatkozó statisztikáiból.

A legtöbb ötös feletti jegyet magyar nyelv- és irodalomból érték el a vizsgázók, az átmenési arány itt 92,81 százalékos.
Matematikából a nyolcadikosok 56,65 százaléka ment át.
Román nyelv és irodalomból még a matematikánál is gyengébben teljesítettek a tanulók, 49,92 százalékuk írta meg az átmenőnek számító ötös minősítést.

2017-ben magyarból 90,9, románból 60,46, matematikából pedig 58,36 százalékokban szereztek átmenőt a nyolcadikosok, az összesített átmenési arány 67,78 százalék volt. 2016-ban 68 százalékos, 2015-pedig 73,50 százalékos volt az óvások előtti átmenési arány az országos felmérésen Hargita megyében.

A megmérettetésen senki nem ért el tízes médiát Hargita megyében, viszont tantárgyanként vannak, akik megszerezték a legjobb jegyet.

Matematikából összesen öten vizsgáztak szintízesre, magyar nyelv és irodalomból hatan, román nyelv és irodalomból pedig 3 tanuló. A hárompróbás vizsga során 35 olyan tanuló volt, aki 1–1,99 közötti jegyátlagot ért el a megyében, viszont 57-en 9–9,99 közötti minősítést szereztek.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője szerint habár enyhén romlottak az eredmények tavalyhoz képest, ez egy elfogadható arány. Kiemelte, a középiskolában való továbbtanulás nincs médiához kötve, tehát azok a tanulók is folytathatják a tanulmányaikat, akik nem szereztek átmenőt. Mint mondta, azoknak a diákoknak, akik szakiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, nem számít annyira a kisérettségin elért jegy, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ők ne válhatnának kiváló tanulókká, szakemberekké a választott szakmájukban.

A jegyükkel elégedetlen diákok kedd este nyolcig nyújthattak be óvást. Az újrajavítások után a végleges eredményeket szombaton teszik közzé.

Országos számok

Országos szinten a nyolcadikos diákok 73,5 százaléka szerzett 5-ös vagy annál nagyobb átlagot az országos képességfelmérő vizsgán – közölte az oktatási minisztérium. Összehasonlításképpen: a tavalyi megmérettetésen 76,9 százalékuk átlaga haladta meg az ötöst. A szaktárca által összesített adatok szerint 319 diák érte el a maximális, 10-es átlagot. Román nyelv és irodalomból 83 százalékuk, matematikából 61,3 százalékuk kapott 5-ösnél nagyobb osztályzatot – a magyar nyelv és irodalom jegyekről egyelőre nem készült összesítés –, ezek jócskán meghaladják az idei próbavizsgán elért eredményeket.

Ennek nyomán joggal merülhet fel az elmúlt években is napirenden levő aggály, miszerint számos iskolában egyszerűen nem engedik vizsgázni a gyengébben teljesítő diákokat, hogy ne rontsák az átlagot. Az oktatási minisztérium ezzel kapcsolatban mindössze annyit közölt: a megmérettetésen a vizsgára beiratkozott diákok 94,8 százaléka vett részt, arra azonban már nem tértek ki, hogy hányan kezdték, illetve végezték el a nyolcadik osztályt.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kiserettsegi-romlottak-az-eredmenyek-tavalyhoz-kepest

Tags: Települések hírei: Hargita megye, Országos

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.