Elbocsátások, fizetéscsökkenések: minden iskola egyénileg oldja meg a tanfelügyelőségi utasítást

A legtöbb csíki iskolában már végrehajtották a hónap elején kiadott tanfelügyelőségi utasítást, miszerint állásokat kell megszüntetni, illetve posztokat kell csökkenteni.

b iskola scs 7

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője érdeklődésünkre közölte, az intézkedés főként az iskolák kisegítő didaktikai személyzetét érinti – titkárnő, könyvelő, könyvtáros, laboráns stb –, és bár az állások egy részét munkakörök összevonásával, nyugdíjazásokkal spórolják meg, esetenként elkerülhetetlenek az elbocsátások, normacsökkentések.

Ezt május elején közölték a tanintézetekkel, a legtöbb esetben már végre is hajtották a szükséges lépéseket az iskolák. A határidőig, azaz június végig minden megyei tanintézetben meg kell tegyék a szükséges lépéseket – húzta alá a főtanfelügyelő. Mint mondta, ezt minden iskola egyénileg oldja meg.

Jó néhány helyről jelezték, hogy egy-két személy már nyugdíjba vonult, máshol más megoldásokat találtak, tehát nem lesznek mindenhol elbocsátások, viszont egyes helyeken mindez elkerülhetetlen. Nagyon nehéz, nem egy öröm ez az igazgatóknak, és nekem sem – fejezte ki sajnálatát Görbe Péter.

Panaszok a tanfelügyelőségre

Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt hetekben több mint negyven megyei tanintézettől érkezett panasz az elbocsátásokra, normacsökkentésekre vonatkozóan a tanfelügyelőségre.

Többségük a megszorítások enyhítését kérte, arra hivatkozva, hogy nem tudnak annyi állást megszüntetni, amennyit a tanfelügyelőség kért. A főtanfelügyelő szerint a legutóbbi vezetőtanácsi ülésükön nagyon indokolt esetekben figyelembe vették ezeket a panaszokat. Görbe Péter továbbá közölte, jelezték a problémát az oktatási minisztérium illetékeseinek, ahol ígéretet kaptak arra, hogy a jövőben átalakítják a fejkvóta alapú finanszírozási rendszert. A főtanfelügyelő reményei szerint legjobb esetben ez már ősztől érvénybe léphet, viszont valószínűleg jövő évig kell rá várni – mondta.

Csíki iskolák helyzete

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban le kellett építeni egy segédoktatói tisztséget, így már beleférnek a tanfelügyelőség által meghatározott bérkeretbe – tudtuk meg Varga László intézményvezetőtől. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában nem kellett elbocsátani senkit, átszervezéssekkel oldották meg a tanfelügyelőségi utasítást – nyilatkozta Imets László iskolaigazgató, hozzátéve, hogy az átszervezett személyeknek csökkent a bére. A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Iskolaközpontban egy fél normával csökkentették az egyik irodai munkatársuk bérét, más leépítés nem történt – közölte Vizi István igazgató. Gábor Jánostól, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskola igazgatójától tudjuk, hogy ott öt személy érintett a norma- és fizetéscsökkenés: a karbantartót, a kazánfűtőt, a könyvtárost, a titkárnőt, illetve a könyvelőt.

„Nehéz volt, de úgy oldottuk meg, hogy mindenki maradjon” – fogalmazott.

Nem elég a finanszírozás

A megyei oktatási rendszerben kialakult finanszírozási gondot az okozza, hogy a fejkvóta alapú finanszírozás nem fedezi a bérköltségeket. A tanfelügyelőségek és az oktatási minisztérium már év elején figyelmeztette az iskolákat, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy illeszkedjenek a személyzeti költségekkel a 2018-as költségvetési törvény által jóváhagyott keretbe. A megyei tanfelügyelőség május elején minden iskola vezetőségével közölte, hány állást tarthatnak meg.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elbocsatasok-fizetescsokkenesek-minden-iskola-egyenileg-oldja-meg-a-tanfelugyelosegi-utasitast

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.