Mostantól az energiakártyákkal is lehet fizetni

Mostantól az energiakártyákkal is lehet fizetni

A postahivatalokban és a postásoknál is lehet fizetni február 20-től, hétfőtől az energiakártyákkal. Ezek jelenleg 700 lejjel vannak feltöltve, és villany-, földgáz- és központifűtés-számlát lehet velük törleszteni, illetve tűzifát is, ha nyugtával igazolni tudjuk eredetét.

Az energiakártyát európai uniós pénzalapokból biztosítják, és azok a 60 évnél idősebb nyugdíjasok kaphatták meg, akiknek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt, valamint azok a családok, akik szociális segélyben vagy családtámogatásban részesülnek. Fontos tudnivaló, hogy akkor, ha egy háztartásban, ugyanazon cím alatt több olyan személy lakik, akinek jövedelme 2000 lej alatt van, nem kap mindenikük energiakártyát.

Kérdezni kell és nyilatkozni

A Székelyhon szerkesztőségéhez fordult egy marosvásárhelyi olvasónk, akinek szüleihez két energiakártyával állított be a postás. Mindkét érintett személy, akinek nevére energiakártya volt kiállítva, „teljesítették” a 2000 lej alatti jövedelemkritériumot. A postás azonban nem adta oda a kártyákat egyiküknek sem, azt mondva, hogy tévedés történt.

A Maros megyei postaigazgatóság vezetője, Emilia Iacob az eset kapcsán a Székelyhonnak elmondta, hogy egy lakrész vagy háztartás esetében csak egyetlen kártyát lehet kibocsátani, ezért a panaszosoknak nyilatkozniuk kell, hogy együtt laknak, ugyanazon címen, és ezek után a címükre egy 700 lejes kártyát fognak kiállítani (amit majd feltöltenek még 700 lejjel).

Ezzel az adott címre kiállított számlákat tudják majd törleszteni.

Milyen módon lehet fizetni a kártyákkal?

Emilia Iacob elmondta, hogy a postásokat és a postahivatal alkalmazottait felkészítették arra, hogy fogadni tudják az energiakártyával fizetőket. Fizetéshez fel kell mutatni a személyazonossági igazolványt, az energiakártyát és a kifizetésre váró számlát. A villany- és gázszámla minden esetben arra a lakcímre kell legyen kiállítva, ami az energiakártyán is szerepel. Ha valakinek a lakása központi fűtésrendszerre van csatlakozva, akkor a lakótársulástól kell igazoló iratot kérjen a fűtés ellenértékének összegéről, és azt kell bemutassa a számla helyett. Fontos tudnivaló, hogy nemcsak az aktuális, hanem az elmaradt számlát is ki lehet a kártyával fizetni. Az érintett bemutatja a kért iratokat, kitölt egy postai utalványt, amelyen az energiaszolgáltató neve szerepel. Ezután kap egy fizetési bizonylatot, amelyen szerepel, hogy mennyi pénz maradt a kártyán, és melyik szolgáltatónak fizetett a levont összegből. Ha valaki tűzifával melegíti lakását, akkor annak ellenértékét vissza tudja szerezni az energiakártyáról, de csak abban az esetben, ha nyugtája, bizonylata van, hogy hivatalosan vásárolta a faanyagot. Tehát akik 2022 augusztusától hivatalos iratokkal vásároltak tűzifát, a nevükre kiállított nyugta alapján vissza tudják kérni ennek ellenértékét, a postahivatalokban készpénzt kapnak, amit levonnak az energiakártyáról. Jó tudni, hogy a postások nem fogják kimondottan az energiakártyával való fizetés érdekében felkeresni az érintetteket, akkor lehet náluk fizetni, ha például kézbesítik a nyugdíjat, gyermekpénzt, ajánlott levelet, vagy ha az érintettek telefonon jelzik a postahivataloknál, hogy szeretnének neki fizetni. A postahivatalokban azonban be lehet térni a nyitvatartás ideje alatt érdeklődni, fizetni. Az energiakártyákra a második 700 lejes összeget szeptemberben töltik fel, idén decemberig lesznek érvényesek, ami azt jelenti, hogy addig el kell költeni minden összeget róla, ellenkező esetben a megmaradt összeg el fog veszni.

Az energiakártyával kapcsolatos kérdésekre a 0319966-os telefonszámon adnak választ.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/mostantol-az-energiakartyakkal-is-lehet-fizetni

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.