Krízisközponthoz vásárolna területet a csíkszeredai városvezetés, itt helyeznék el a tűzkárosultakat is

Krízisközponthoz vásárolna területet a csíkszeredai városvezetés, itt helyeznék el a tűzkárosultakat is

Rendkívüli ülésen fogadta el a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület pénteken azt a célszerűségi tanulmányt, amely alapján elindíthatják a szükséges eljárást egy városszéli ingatlan megvásárlásához, ahol krízisközpontot alakítanának ki, és ideiglenes jelleggel elhelyeznék a csíksomlyói tűzkárosult roma családokat is.

A határozat indoklása szerint a Hajnal utcában, ipari övezetben található terület, ahol néhány épület is áll, alkalmas egy jelenleg hiányzó krízisközpont létrehozására, az ott levő irodaépület rendelkezik víz- és villanyhálózati csatlakozással, fűtésrendszerrel, illetve illemhelyekkel is.

Szintén alkalmas a terület arra is, hogy ott helyezzék el ideiglenesen a januári tűzvész miatt lakóhely nélkül maradt, és jelenleg az Erőss Zsolt Arénában tartózkodó roma családokat.

Az ő lakhatásuk biztosítása érdekében a kormány lakókonténereket biztosított, de ezeket nem volt ahol elhelyezni, mert a város nem rendelkezik az ehhez szükséges területtel. A városháza szociális igazgatóságának nyilvántartása szerint jelenleg 259 tűzkárosult személy van krízishelyzetben, akik fél éve lakhatási, szociális és anyagi problémákkal küzdenek.

Amennyiben a vásár létrejön, a konténereket ideszállítják, elhelyezik, ezzel az Erőss Zsolt Arénában maradt tűzkárosultak is oda költözhetnek.

Bors Béla alpolgármester kérdésünkre elmondta, az ingatlan felértékelésével egy értékbecslőt bíznak meg, és a megállapított érték alapján kezdhetnek tárgyalni a tulajdonossal a megvásárlásról – utóbbi egy három tagú bizottság feladata lesz.

A csíkszeredai városvezetés korábban már jelezte, hogy több területvásárlásra készül, mivel a város nem rendelkezik olyan telkekkel, amelyek különböző beruházáshoz szükségesek. Így szociális és szükséglakások, idősotthon építése vagy oktatási intézmények számára, de ugyanúgy a tűzkárosult roma családok lakhatását biztosító lakókonténerek elhelyezésére sem volt megfelelő területük – az előre nem látható szerencsétlenségek esetére is szükséges a krízisközpont létrehozása.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/kriziskozponthoz-vasarolna-teruletet-a-csikszeredai-varosvezetes-itt-helyeznek-el-a-tuzkarosultakat-is)

Tags: Települések hírei: Csíkszereda