Az állam nem ellensége a civil szociális szolgáltatóknak, a hozzáállásból mégis úgy tűnik

Az állam nem ellensége a civil szociális szolgáltatóknak, a hozzáállásból mégis úgy tűnik

Nem az anyagi keretek szűkössége jelenti a legnagyobb gondot a civil szférában tevékenykedő szociális szolgáltatók számára, hanem sokkal inkább az állami apparátus irányából észlelhető jóérzés hiánya, a közalkalmazottak negatív hozzáállása – fogalmazódott meg azon a marosvásárhelyi tanácskozáson, ahol Makkai Péter János, a Munkaügyi és Szociális védelmi minisztérium államtitkára és Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a munkaügyi bizottság alelnöke találkozott a Maros megyei szociális szolgáltatók képviselőivel.

A Gecse Dániel utcai református egyházközség tanácstermében szervezett találkozón az Oázis, az Alpha Transilvana, az Ügyes Kezek, a Rheum Care, a HIFA Románia, a Talentum alapítványok, a Divers Egyesület, az Unitarcoop, a Kálvin idősotthon, a Gyulafehérvári Caritas, a Maros Megyei Cukorbeteg Gyermekek Egyesülete, a Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet képviselői osztották meg gondjaikat, elsősorban mindazt amit az állami hivatalok részéről folyamatosan tapasztalnak.

A társadalomban olyan fontos tevékenységeket vállalnak magukra, amit az államnak kellene végeznie, mégis úgy érzik, diszkriminatív megkülönböztetésben részesülnek a hasonló munkát végző állami intézményekkel szemben.

A működési engedélyek megszerzését említették elsősorban, a különböző tevékenységek akkreditációját, illetve a támogatási keret szűkösségét, vagy éppenséggel annak hiányát.

Ugyanazt akarja az állam is, mint amit a civilek

Makkai Péter János, a Munkaügyi és Szociális védelmi minisztérium államtitkára köszöntőjében elmondta, ő is a civil szférából érkezik református lelkészként. „Ugyanabban a táborban harcolunk, azért, hogy megküzdjünk a szociális problémákkal” – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy az állam nem ellensége a szociális szolgáltatóknak, a civil szférának, és azt szeretné, ha közösen tennének a nehézségek leküzdéséért, hogy egymás partnerei legyenek ebben. „A szociális szolgáltatásoknak a felét a civil szféra kínálja, alapítványok, egyesületek, egyházak. Biztosítom önöket, hogy amíg én ott vagyok, az Önök oldalán vagyok” – mondta a politikus, aki ígéretet tett arra, hogy részt vesz egy olyan találkozón is, ahol a civilek mellett jelen lesznek az érintett állami hivatalok képviselői is.

A jelenlevő alapítványok, egyesületek vezetői ismertették tevékenységeiket, illetve azt is, hogy szám szerint hány személyről gondoskodnak, akár a nappali foglalkoztatási központokban, otthoni betegápolás során, akár hátrányos helyzetű fiatalokról, fogyatékkal élő felnőttekről vagy védett otthonokról, ingyen ebédről legyen szó.

Ezek a szervezetek pályázatok révén működnek, illetve folyamatosan keresik a támogatókat, vállalkozók, magánszemélyek adományai jóvoltából tudnak működni – hangzott el. Velük szemben az állami szolgáltatók a központi költségvetésből jutnak hozzá azokhoz az összegekhez, amelyekre szükségük van.

A civilek negatív megkülönböztetésről beszéltek

Többen is beszámoltak arról, hogy a törvények nem egyértelműek, a hivatalokban pedig nem kapnak egyenes magyarázatot a kérdéseikre, a hivatalnokok sok esetben meg sem hallgatják a kérdéseiket, segítségre nem számíthatnak részükről. Naponta kioktatnak, visszautasítanak, ránk ripakodnak, hogy olvassuk el a törvényt, vagy megkérdezik, hogy tudunk-e olvasni – sorolták a sérelmeiket.

A találkozó végén többen is megfogalmazták, hogy remélhetőleg ez egy változást hozó sorozat első lépése. „Van remény, mert végre meghallgatott valaki és azt ígérte, hogy változtatni fog” – mondta a Székelyhonnak Kacsó Erika, a Talentum Alapítvány ügyvezetője. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke szerint nagy probléma a közalkalmazottak viszonyulása, de remélhetőleg az is változik majd. Jakab István, a Kálvin Idősotthon igazgatója arról beszélt, hogy a hozzájuk címzett kérdőívet, amiben a szükségleteiket mérték fel, kitöltötte, visszaküldte, de még egy köszönöm se érkezett az állami hivatal részéről.

Emberekről van szó, olyan személyekről, akik rászorulnak a segítségünkre, akiknek szükségük van a támogatásra. Nem a szolgáltató a lényeg, hanem az ember, akit mi kiszolgálunk – hangsúlyozta Alexandru Lupșa, az Alpha Transilvana elnöke.

A találkozó végén Makkai Péter államtitkár úgy értékelte, hogy az államnak kell megtennie az első lépést, hiszen kötelessége gondoskodnia ezekről a szolgáltatókról. Ami a központi költségvetést illeti, kijelentette, hogy „arra van pénz, amire akarnak, hogy legyen”, ő pedig mindent megtesz, hogy a szociális szférától ne levágják, hanem biztosítsák a működésükhöz szükséges összegeket.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/az-allam-nem-ellensege-a-civil-szocialis-szolgaltatoknak-a-hozzaallasbol-megis-ugy-tunik

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.