Csak a nettó fizetéseket utalják, a bérek utáni járulékokat már nem tudják kifizetni

Csak a nettó fizetéseket utalják, a bérek utáni járulékokat már nem tudják kifizetni

Folyamatban van a bérek kifizetése a Hargita megyei szociális rendszerben, miután a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság pénzt kapott a megyei tanácstól az intézmény alkalmazásában álló mintegy nyolcszáz alkalmazott októberi fizetésének a folyósítására. A bérek utáni járulékokra viszont már nem maradt pénzük, és nem tudják fizetni a rendszer működtetésének a költségeit sem. 

Már zajlik a Hargita megyei szociális rendszerben dolgozók megkésett októberi béreinek a kifizetése: a mintegy nyolcszáz alkalmazott munkaadója, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság pénzt kapott a megyei tanácstól a fizetések folyósítására – tudtuk meg Elekes Zoltántól, az igazgatóság vezetőjétől.

A nettó bérek kifizetésére elegendő a pénz, a fizetések utáni járulékokra viszont már nem, így azzal adósok maradnak az állam felé, és ez a tartozás már meglehetősen nagy, tekintve, hogy az előző hónapban sem tudták törleszteni a járulékokat – részletezte az intézmény vezérigazgatója. A megyei tanácstól egy kevés pénzt az anyagi költségek törlesztésére is kaptak, ami a legsürgősebb, azt kifizetik abból, de ha nem kapnak állami költségvetés-kiegészítést, akkor már a rendszer fenntartási költségeit sem fogják tudni fizetni.

Elképzelhető, hogy egy-egy beszállítótól kaphatnak haladékot, de ez attól függ, hogy azok mennyire tudják nélkülözni a bevételt, vállalva a további szállítást – válaszolta kérdésünkre Elekes Zoltán, de megjegyezte, reméli, nem kerülnek ilyen helyzetbe. Ezt arra alapozza, hogy értesülései szerint a héten sor kerül az országos költségvetés-kiegészítésre, igaz, azt még nem tudni, hogy a gyermekvédelmi és szociális rendszer büdzséjét feltöltik-e. Annyi feszültség volt az egész országban, hogy remélem, csak meggondolják és adnak valamit – fogalmazott. A folyamatos bizonytalanság hatással van a rendszerben dolgozók hangulatára, noha szerinte most inkább örvendenek az alkalmazottak, hogy megkapják októberi béreiket.

Nyolcszáz személyről van szó

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak mintegy nyolcszáz alkalmazottja van – az idősotthonokban, gyermekelhelyező-központokban dolgozók, ápolók, egészségügyi asszisztensek, hivatásos nevelőszülők, szociális munkások, pszichológusok, adminisztrációs munkát végzők. Az igazgatóságnál dolgozók az állami költségvetés-kiegészítésre várnak, ugyanis az intézmény idén összesen hat hónapra elegendő állami finanszírozást kapott. A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság a megyei tanácson keresztül kapja meg az állam által a működésre kiutalt pénzeket, a költségek 90 százalékára kellene pénzt adjon a pénzügyminisztérium, de ez az elmúlt években mindig kevesebb volt.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/csak-a-netto-fizeteseket-utaljak-a-berek-utani-jarulekokat-mar-nem-tudjak-kifizetni

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.