Időben megkapják a béreket a szociális rendszerben, de a hosszútávú helyzet továbbra is bizonytalan

Időben megkapják a béreket a szociális rendszerben, de a hosszútávú helyzet továbbra is bizonytalan

Átmenetileg megoldódott a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségvetési hiánya, de egyelőre csak a pénzhiány miatt veszélybe került szeptemberi bérek folyósítására elegendő pénzt kapott az intézmény. Az igazgatóságnak továbbra sincs pénze a szociális rendszer működtetésére év végéig, így sürgősen költségvetés-kiegészítésre van szüksége.

A megyei tanácstól kapott pénzt a szeptemberi bérek október 10-én esedékes kiutalására fordítja a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, így az intézmény legégetőbb pénzügyi kiadásai rendeződtek – tudtuk meg Elekes Zoltántól, az igazgatóság vezetőjétől. Amint arról korábban beszámoltunk, teljesen elfogyott a pénze a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak, az intézménynek már a szociális rendszerben dolgozó mintegy nyolcszáz alkalmazott – az idősotthonokban, gyermekelhelyező-központokban dolgozókat, ápolókat, egészségügyi asszisztenseket, hivatásos nevelőszülőket, szociális munkásokat, pszichológusokat – szeptemberi bérének a folyósítására sem maradt pénze.

A kialakult helyzet oka az, hogy az intézmény idén összesen hat hónapra elegendő pénzt kapott az államtól. A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság a megyei tanácson keresztül kapja meg az állam által a működésre kiutalt pénzeket.

A költségek 90 százalékára kellene pénzt adjon a pénzügyminisztérium, de ez az elmúlt években mindig kevesebb volt.

A megyei tanács által a szociális igazgatóság számára elkülönített összeg csak a szeptemberi béreket fedezi, így működési, a szociális otthonokban pedig ellátási problémák alakulhatnak ki, amennyiben rövid időn belül nem kap pénzt az államtól az intézmény.

Ezt a hónapot még valahogy kihúzzuk, de már vannak hiányosságok – fogalmazott az igazgatóság költségvetésével kapcsolatban Elekes Zoltán, megjegyezve, hogy már ebben a hónapban sem tudnak fedezni minden költséget. Kérdésünkre elmondta, folyamatosan kérik a pénzt a minisztériumoktól, és konkrét ígéretet ugyan még nem kaptak, de reménykedik benne, hogy megoldódik a probléma: „Nem lehet annyira felelőtlen az állam, hogy a gyermekvédelmi rendszert finanszírozás nélkül hagyja”.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/idoben-megkapjak-a-bereket-a-szocialis-rendszerben-de-a-hosszutavu-helyzet-tovabbra-is-bizonytalan

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.