Alapszükségletektől az önmegvalósításig 2020-ban

Alapszükségletektől az önmegvalósításig 2020-ban

Talán sok mindenkinek ismerős az Abraham Maslow pszichológus által megalkotott emberi szükséglet hierarchia (Maslow- piramis). 1950-ben öt lépcsőt határoztak meg benne, míg 1986-ban kiegészítették további kettővel. Hogy is néz ki tehát ez napjainkban?

Első szinten találhatók a fiziológiai szükségletek úgy, mint a légzés, evés, vízigény, anyagcsere, alvás, szexualitás. Második a biztonság és védettség érzése, vagyis legyen valamilyen menedékünk, egy hely, ami védelmet nyújt számunkra. Ezt követi a szeretet és a valahová tartozás, egy közösség, barát vagy család, ahol megtapasztalhatjuk a bajtársiasságot, a gyengédséget, elfogadást. Negyedik szinten találjuk az elismerés és megbecsülés iránti szükségletet, ahol nem csak a külső megítélés, hanem az önbecsülés is legalább akkora erővel bír. Az ötödik a kognitív szükségletek helye, a tudás, a megértés és a megismerés, azaz a tanulás utáni motiváció. Hatodik lépcsőfok az esztétikai szükségleteké, vagyis a szépség, a rend és a harmónia utáni vágyé. A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll, vagyis, hogy kibontakoztassuk képességeinket, tehetségünket, hogy önmagunkat képességeink végső határáig terjesszük, majd azzá váljunk, amit képességeink lehetővé tesznek. Az elképzelés szerint a magasabb rendű szükségletek csak akkor kerülnek sorra, ha az alacsonyabb rendűeket részben már kielégítettük.

Emlékszek, ahogy első éves hallgatóként ültünk az amfiteátrum hosszú soraiba és úgy gondoltuk így lassan harminc év után ideje még egy lépcsőt beiktatni. Miközben nagyon viccesnek gondoltuk magunkat, magunk között, a fiziológiai szükségletek alá berajzoltunk egy új lépcsőt, és alapszükségletnek végsősoron beírtuk nagy betűkkel, hogy: WI- FI. Azóta rájöttünk, hogy a viccünk kicsit sem volt egyedi, de a valóságtól sem állt olyan messze, mint azt akkor gondolni véltük.

Hogy is állunk ezzel most, 2020-ban? Hány szint megvalósításának vált alapfeltételévé az internetkapcsolat? Szemünk előtt került át, egész rövid idő alatt a munka, az oktatás, a kapcsolattartás az online térbe, és néha még mindig kapkodjuk a fejünket, hogy épp melyik képernyőn kell legyen a szemünk.

Még egy évvel ezelőtt sem gondoltuk, hogy mára ennyire időszerű lesz az online kapcsolattartás és foglalkoztatások szervezése. A szociális szférában és a pedagógiában egyaránt kihívást jelent a hirtelen jött változás. Sok segítő szakember és pedagógus megtorpant és nem tudta, hogyan kezdjen hozzá az online foglalkoztatások megszervezéséhez, ez pedig nyomást gyakorol a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt. Több változást láthattunk már az első hetekben, mint az elmúlt években összesen, azonban ezekre a változásokra a munkahelyek nagyrésze nem volt felkészülve.

online foglalkoztatas muhely

A 2020. Október 16-17-én, Online foglalkoztatások mentálhigiénés szemlélettel címen megtartott workshopunk által, olyan interaktív gyakorlatai kapaszkodókat szeretnének nyújtani, amelyek segítenek az online alkalmak megszervezésében és lebonyolításában. Az elmúlt időszakban megtapasztaltuk, hogy sok gyakorlat, eszköz adaptálható és alkalmazható az online térben. Visszajelzésekből tudjuk, hogy a mentálhigiénés cél sem marad el. A foglalkoztatásokon résztvevők egyszerre gazdagodhatnak személyes és közösségi élményekkel úgy, hogy közben kilométerek, országhatárok választják el őket. Ugyanakkor az előadások, bemutatott gyakorlatok, írásban is rögzítve-, megosztva-, így a továbbiakban is elérhetőek lesznek bárki számára. Az általunk gyakorolt és ajánlott online foglalkoztatás titka éppen ebben rejlik: megmarad a közösséghez való tartozás élménye, a kreativitás- és alkotás-élmény; saját gondolatainkat megosztva lehetőség nyílik arra, hogy kimondjuk érzéseinket, megosszuk tapasztalatainkat, miközben észrevétlenül, de érezhetően erősödik a megküzdési képességünk, miközben olyan módszereket is megtanulhatunk a technológia segítségével, mellyel maradandót alkothatunk egy járvány utáni világban is.

Az esemény előadói

Katona Krisztina - a pécsi Murál Morál Egyesület elnöke, szakmai vezetője, a Murál Morál Módszer (komplex személyiség- és közösségfejlesztő módszer) kidolgozója. Az általa vezetett műhelyen a hallgatóság rövid betekintést kap a közösségi művészetekbe, különösen a Murál Morál Módszerbe.

drd. Kolumbán Rita - szociális munkás, mentálhigiénés szakember, a Fessünk Álmokat program koordinátora, a BBTE Szociológia Doktori Iskokla doktorandusza. Olyan gyakorlatok kerülnek bemutatásra általa, melyek az önmagunkra való figyelés, valamint az egyéni és csoportos témafeldolgozások során egyaránt alkalmazhatóak, személyes-, illetve online kapcsolattartás esetében is.

Sólyom Annamária - jelenleg a BBTE mesteri hallgatója, mentálhigiéné szakon, illetve a budapesti Bethesda Gyermekkórház önkénteseként tevékenykedik. Az általa vezetett gyakorlatok célja a önelemzés, pozitív énkép megerősítésének elősegítése.

Az esemény szervezői a BBTE Szociális Munka Tanszéke és a Bolyai Társaság;
kommunikációs partnere a Szociálisháló.ro szakmai információs portál,
főtámogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.