A 3,5% most még többet jelent

A 3,5% most még többet jelent

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetet komoly kihívások elé állította a koronavírus-járvány. Most minden segítség számít.

A COVID-19 gyökeresen megváltoztatta mindannyiunk életét. A bizonytalanság, a szorongás, a kilátástalanság nehéz hónapjait éltük meg, és a nehézségek a szükségállapot véget értével és a készenléti állapot bevezetésével sem szűntek meg.

A járvány a szociális valóságot is átírta – a meglévő problémák súlyosbodtak, újabb kategóriák váltak veszélyeztetetté és kerültek a társadalom peremére. A szociális szolgáltatásokat biztosító civil szervezetek, így a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet is, igyekeztek a szükség idején is segíteni, támogatni a rászorulókat, ami sok esetben embert próbáló feladatnak bizonyult.

A járvány terjedésének megakadályozására bevezetett intézkedések betartása érdekében a Caritas 16 szociális szolgáltató egységében függesztette fel a tevékenységet március közepén. A szükségállapot ideje alatt érvényben lévő állami rendelkezések értelmében csak a szervezet házi betegápoló központjai, szociális étkezdéi, valamint a krízishelyzetben lévő személyeknek és családoknak támogatást nyújtó Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja folytathatta a működést. Az ezekben a központokban nyújtott szolgáltatások mellett a Caritas több alkalommal vett részt segályakciókban helyi civil szervezetekkel, valamint a Szatmárnémeti Szociális Igazgatósággal közösen. Bekapcsolódott továbbá a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett, egyedülálló idősek számára a bevásárlást és a gyógyszerek kiváltását segítő akcióba.

Bár a készenléti állapot bevezetése a megszorítások enyhítését hozta magával, a fertőzésveszély továbbra is fennáll, és ajánlott az elővigyázatosság. Ezért a Caritas fokozatosan készíti fel központjait a nyitásra.

Caritas 3 5 plakat 2020

Júniusban remélhetőleg megkezdhetik a tevékenységet a szervezet gyermek- és rehabilitációs központjai, valamint a sérült felnőtteket ellátó alsóhomoródi Gyöngy Háza.
A 60+-os korosztály számára szocializációs tevékenységeket biztosító idősklubjainak megnyitását a szervezet nem tudja felvállalni a jelenlegi helyzetben, hiszen az idősek továbbra is a járvány által legveszélyeztetettebb kategóriát képezik. A kialakult helyzet radikális döntések meghozatalára kényszerítette a szervezetet: a nagykárolyi, a túrterebesi és a máramarosszigeti idősklub már nem fogja megnyitni kapuit. Nehéz és sajnálatos döntés volt ez, hiszen e központok mindegyike legalább két évtizede áll a helyi idősek szolgálatában, de az ellátottak védelmének érdekében ez volt a legcélszerűbb megoldás. E három településen élő szépkorúak számára az aktív idősödést népszerűsítő akciók, rendezvények szervezését tervezi a Caritas, természetesen, amikor ez már biztonságos körülmények között megvalósítható lesz.

A Szent Jakab Idősnapközi júniustól várhatóan újra fogadhat ellátottakat. A központ több-termes beosztásának és a nagyobb létszámú ellátó személyzetnek köszönhetően itt remélhetőleg minden biztonsági előírást be tudnak tartani ahhoz, hogy a tevékenység folytatható legyen.

Nem így tervezte 30 éves fennállásának jubileumi évét a Caritas, de a koronavírus-járvány átírta a terveit, és tevékenysége átgondolására, új utak, lehetőségek feltérképezésére késztette a szervezetet. Szociális szolgáltatásokra mindig szükség lesz, a Caritas pedig a következő 30 évben is szeretné teljesíteni vállalt küldetését – a szükséget szenvedők segítését.

A folytatáshoz nagy szüksége van a szervezetnek a közösség támogatására. Személyi jövedelemadója 3,5%-ának a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet felé való átirányításával minden szociálisan érzékeny adófizetőnek lehetősége van segíteni. A Caritas arra kér mindenkit, aki teheti, támogassa jövedelemadója 3,5%-ával idén is a szervezet szociális szolgáltatásait.

A szervezet adatai:
Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare,
adószám 4960929,
banki számlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001.

A szervezet adataival kitöltött 230-as űrlap a Caritas honlapjáról: www.caritas-satumare.ro is letölthető. Az űrlap leadási határideje: június 30.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Szatmár megye