A járvány adakozásra sarkallta a csíkiakat

A járvány adakozásra sarkallta a csíkiakat

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány rendszeresen szervez adománygyűjtéseket a rászorulóknak. Eddig főként a nagyobb ünnepek (karácsony, húsvét) környékére időzítették a szegények felkarolását, a jelenlegi koronavírus-helyzetet szintén egyedülálló pillanatként kezelik.

„A mi figyelmünk a 0–18 év közötti gyerekekre összpontosul. Az alapítvány elsődleges célkitűzése ezeknek a gyerekeknek a segítése, támogatása, felkarolása” – mutatott rá a szervezet tevékenységi körére az elnök. Hasenec Tímea úgy fogalmazott, azt szeretnék hosszú távon elérni, hogy a gyermekeknek jobb életük, színvonalasabb életkörülményük legyen. Ennek érdekében szerveznek időnként karitatív gyűjtéseket, akciókat, továbbá folyamatban van egy erőszakmegelőző iskolai programjuk is.

Nincs, amit ennünk, nincs, amiből vásároljunk, és nem is merünk kimenni – az alapítvány honlapján ezzel a bekezdéssel indult útjára egy előrehozott gyűjtés.

Eredetileg egy húsvéti csomagosztást terveztünk megvalósítani, ami egy bőséges reggelit tartalmazott volna a rászoruló családoknak. Viszont rövid felmérés után rájöttünk, hogy ennél sokkal nagyobb a baj – elevenítette fel korábbi terveiket. Ennek apropóján az elmúlt hétvégén elindították élő videó formájában az online adakozást, amely rövid idő alatt nem várt sikert hozott: a kitűzött ötezer lejt mindössze egy óra alatt összegyűjtötte a harmincöt nagyvonalú adakozó.

A beérkezett összegből már nagyobb csomagokat tudtak előkészíteni, amely hetekig tartó élelmiszerkészletet tartalmazott. Mint mondta, a sikeres akciónak köszönhetően 25 család 90 gyermeke részesült a csomagokból Csíkszeredában és környékén. A csomagok tartalmaztak többek között lisztet, olajat, cukrot, konzerveket, húskészítményeket, friss zöldséget és gyümölcsöt, de még édességet is.

Tímea rámutatott, ezzel nem állt le a nyilvántartott mélyszegénységben élő családok és gyerekek támogatása. „Úgy számolunk, hogy a járvány tovább fog tartani, mint ezek a csomagok. Sokan elveszítették az állásukat, a szociális segélyek sem merítik ki az igényeket, így az utánpótlásra is nagy szükség lesz” – jelentette ki. Az adakozó limitet feltornázták tízezer lejre, amelyből remélhetőleg újabb élelmiszereket tudnak majd vásárolni és kiosztani. „A soron következő gyűjtés a rászoruló családok húsvétját hivatott szebbé tenni” – tette hozzá Tímea.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-jarvany-adakozasra-sarkallta-a-csikiakat

Tags: Szervezeti hírek: Juventutti Alapítvány
Települések hírei: Csíkszereda

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.