Így is lehet: siránkozás helyett rászorulókon segítettek a fiatalok

Így is lehet: siránkozás helyett rászorulókon segítettek a fiatalok

Így ünnep táján több a sietős ember, akikkel nehéz szóba elegyedni, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik ráfigyeltek a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezete önkénteseire és adakoztak.

Sipos László, firtosváraljai unitárius lelkésztől, a segélyszervezet munkatársától megtudtuk: a jótékony akciót Székelyudvarhelyen immár a hatodik adventben szervezték meg, idén a Bethlen-lakótelepi Merkúr Áruházban, Székelykeresztúron pedig másodjára, a Szilveszter és a Perfekt üzletekben. A két hét gyűjtési időszak alatt Sipos László mintegy huszonöt fiatal önkéntessel buzdította adakozásra hétköznapokon a vásárlókat a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör rászorulói számára, hétvégéken Simó Sándor, a belvárosi egyházközség lelkész-esperese és munkatársai gyűjtötték az adományokat a két Homoród mente megajándékozandóinak.

A Gagy és a Nyikó mente lelkészei írták össze a segítségre szorulókat, és bekapcsolódtak a tartós élelmiszert, tisztítószereket, édességeket és esetenként magánszemélyektől egyeztetés alapján kapott ruha- és játékadományok eljuttatásába is.

Sipos László örömmel mondta, hogy évről-évre bővül az önkéntesek köre és az adományozó kedvűeké is. A firtosváraljai fiatalok, a keresztúri Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet önkéntesei valamint az Orbán Balázs illetve a Berde Mózes Gimnáziumok diákjai is szolgálatot vállaltak. A lelkész megtapasztalta, hogy a fiatalokat érdekli a segítségnyújtás eme formája: szóba álltak a vásárlókkal, akik végül a gyűjtőkosárba helyezhették felajánlásaikat; segítettek a dobozolásnál, sőt a kiszállításnál is.

Döbbenetes tapasztalatokra tettek szert: az is jól esik a magányos időseknek, ha valaki felkapcsolja a villanyt, fát tesz a tűzre, vagy csak egyszerűen rájuk nyitja ünnep előtt néhány jó szóval és kis figyelmességgel az ajtót. Ugyanakkor azt is megfogalmazták az ifjak, hogy noha siránkozunk vélt hiányaink miatt, a valóban sanyarú élethelyzetűekhez képest, családjaink körében milyen jó helyzetben vagyunk.

Megajándékozottnak érezték magukat a fiatalok is, hálásak az üzletek által biztosított lehetőségért, a felajánlásokért és nem utolsó sorban azért, hogy részesei lehettek ennek a sokakat megmozgató, lelket gazdagító, igazi karácsonyi érzéseket fakasztó programsorozatnak

Arról is szó esett, hogy több szervezet gyűjtött hasonló módon idén, de egymásnak nem vetélytársai. Azonos a céljuk, jelesül a szemléletformálás: aki megteheti, adjon a hiányt szenvedőknek. Sipos László úgy érzi, hogy nem kell ösztökélni erre az embereket, sokan, kérés nélkül keresték meg felajánlásaikkal a Gondviselés Segélyszervezet munkatársait.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/igy-is-lehet-sirankozas-helyett-raszorulokon-segitettek-a-fiatalok

Tags: Szervezeti hírek: Gondviselés Segélyszervezet
Települések hírei: Székelyudvarhely