Művészettel a gyógyulásért: a Para-Helikon terápiás csoport alkotásaiból nyílt kiállítás

Művészettel a gyógyulásért: a Para-Helikon terápiás csoport alkotásaiból nyílt kiállítás

A marosvécsi neuropszichiátriai rehabilitációs központ ötven gondozottjának alkotásaiból nyílt kiállítás kedd délután a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban. A Para-Helikon nevű művészetterápiás csoport kerámiával és más kézműves alkotásokkal mutatkozott be, a kiállított tárgyak zömét a látogatók már a megnyitó alatt megvásárolták.

Barabás Dénes, a neuropszichiátriai rehabilitációs központ főorvosa elmondta, ha bekerül a rehabilitációs központba valaki, akkor lehetőséget nyújtanak számára, hogy részt vegyen a művészetterápián. Két-három hónapig ismerkedhet a különböző műhelyekkel, elbeszélgetnek vele, kipróbálhatja magát, mihez van adottsága, vagy mi az, amit vonzónak tart.

Természetesen nem kötelező ezeken a foglalkozásokon a részvétel, de akiben van kezdeményezőkészség, kreativitás, annak sokat segíthet a személyiségfejlődésében, a környezetéhez való alkalmazkodásban, de a betegsége kezelésében is.

A művészetterápiás csoport évente egyszer Marosvásárhelyen mutatkozik be, azon kívül nemzetközi kiállításokon vesz részt, különböző meghívásoknak tesz eleget. Pokorny László, a marosvécsi neuropszichiátriai rehabilitációs központ igazgatója arról beszélt a megnyitó alkalmával, hogy tavaly a megszüntetés árnyéka vetült rá az általa irányított intézetre, ez most elhárult, sikerült némiképp fellélegezniük, hiszen gondozottjaiknak megfelelő körülményeket, ellátást, kezelést biztosítanak.

A kiállítást művészi szempontból Vasile Mureșan és Czirjék Lajos képzőművészek értékelték, akik azt emelték ki, hogy üzenetet hordoznak ezek a tárgyak, mindegyik az alkotója lelkének a lenyomata is.

Ahogy érdeklődésünkre többen is elmondták, érdemes itt ajándéktárgyat vásárolni, vagy akár saját használatra megvenni a kiállított eszközöket.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/muveszettel-a-gyogyulasert-a-para-helikon-terapias-csoport-alkotasaibol-nyilt-kiallitas

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely