Sürgősségi segélyhívásokat kezelő diszpécsereket képeznek Marosvásárhelyen

Sürgősségi segélyhívásokat kezelő diszpécsereket képeznek Marosvásárhelyen

Megkezdődött a 112-es telefonszámra érkező hívásokat fogadó diszpécserek képzése Marosvásárhelyen. A képzés helyszíne a sürgősségi hívásokat kezelő központ, valamint a marosvásárhelyi tűzoltóság székhelye.

Jelenleg 11 diszpécsert készítenek fel Marosvásárhelyen és nyolcat Bukarestben arra a munkára, amit a beérkező sürgősségi hívások fogadásakor és kezelésekor kell végezniük. A képzés egy finn program szerint történik, azok akik tanítanak, korábban már elsajátították a módszert.

Ahogy Călin Handrea ezredes, a Maros megyei tűzoltóság parancsnoka elmondta, első körben hat hétig tanulnak, amit egy háromhetes továbbképző követ majd.

Országos viszonylatban az elkövetkező időszakban 14 diszpécserszolgálatot indítanak, amelyeknek a Marosvásárhelyen működő központ lesz a modelljük. Az egységesített segélyhívószám által elérhető a rendőrség, a csendőrség, a helyi/közösségi rendőrség, a rohammentőszolgálat és a tűzoltóság.

A kurzuson jelenleg Kolozs, Fehér, Arad és Bihar megyeiek vesznek részt.

A terv az, hogy legalább 300 szakember sajátítsa el a tudást, amire a sürgősségi segélyhívásokra szakosodott telefonkezelőknek szükségük van.

Az első egységes sürgősségi szolgálat Romániában először Marosvásárhelyen jött létre 2001-ben. Jelenleg Bukarestben, Prahova és Hunyad megyében működik, de rövid idő alatt szeretnék minél több helyen beindítani.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/surgossegi-segelyhivasokat-kezelo-diszpecsereket-kepeznek-marosvasarhelyen

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely