Továbbállt a lakókat zavaró két hajléktalan

Továbbállt a lakókat zavaró két hajléktalan

Két hajléktalan húzódott meg heteken át az egyik csíkszeredai tanintézet közelében, jelenlétük azonban zavarta a közelben lakókat. Mint kiderült, ilyen esetekben a hatóságok a figyelmeztetésen és a bírságoláson kívül nem sokat tehetnek.

Sokáig a csíkszeredai Kisherceg óvoda közelében, a József Attila Általános Iskola tornatermének hátsó bejáratánál húzta meg magát két idős hajléktalan. „Minden kora reggel láttam őket, ahogy a kartondobozon aludtak. Sajnos büdösek voltak, ott végezték el a szükségletüket, és a kékszeszes dobozokat szanaszét hagyták. Napközben néha eltűntek, de estére ismét előkerültek” – panaszolta egy közelben lakó, aki attól tartott, hogy miután megkezdődik a tanév, kislányának és a többi gyereknek mindennap ebben a látványban lesz része.

A panasz nyomán felkerestük a rendőrséget, hogy megkérdezzük, ilyen esetekben mit tud tenni a hatóság. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a lakók jelezhetik a problémát a 112-es egységes segélyhívószámon, amennyiben méltóságukban sértve érzik magukat – ezt szabályozza egyebek közt a 2001-ből származó 61-es számú törvény –, továbbá értesíthetik a rendőrséget csendzavarásért is. A rendőrség ebben az esetben figyelmeztethet és bírságot szabhat ki, és amennyiben továbbra is szabályt sértenek, szigorúbb intézkedéseket is kilátásba helyezhet.

Biró Edit, a csíkszeredai városháza szociális igazgatóságának vezetője érdeklődésünkre kifejtette, ha jelzést kapnak a lakóktól, hogy valahol a városban hajléktalanok tartózkodnak, akkor az az eljárás, hogy munkatársaik felkeresik az érintetteket és elbeszélgetnek velük.

Megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy menjenek a hajléktalanszállóra, de kényszeríteni nem tudjuk. Általában nem fogadják el ezt a lehetőséget, mert a szállón szigorú szabályok vannak, például nem szabad alkoholt bevinni – magyarázta. Hozzátette, hogy ezt a szabályt ezerféle módon próbálják meg folyamatosan kijátszani a szálló lakói, legutóbb például nem üvegekben vagy palackokban, hanem zacskóban csempésztek be alkoholos italokat, és ha megrészegednek, balhéznak, olyan is előfordult, hogy ki kellett hívni a rendőrséget.

Az igazgató azt is megjegyezte, hogy a nyári időszakban csökken a szálló lakóinak száma, mert szívesebben tartózkodnak az utcán, mivel ott azt tesznek, amit akarnak, télen azonban legtöbbjük visszahúzódik a szállóba.

A szóban forgó két hajléktalan kapcsán elmondta, kollégái már próbálták felkeresni őket, de napközben nem voltak az említett helyen, ezért ismét a keresésükre indulnak. 

Pénteken mi is így tettünk, keresésükre indultunk, és bár a tornaterem bejáratánál csak a fekhelyükként szolgáló kartonokat találtuk meg, a közeli parkoló egyik fájának árnyékában heverésző személyükre is rábukkantunk. Ahogy szóba elegyedtünk velük, megtudtuk, jelenleg szociális segélyben részesülnek, abból tengetik mindennapjaikat. Egyikük a hónap közepén tölti be 65. életévét, és azután jogosult lesz az öregségi nyugdíjra. Azt várja, hogy megkapja a nyugdíját, mert akkor befogadhatják valamelyik öregotthonba.

Nemsokára beadom a papírokat, addig valahogy elleszek itt az utcán – mondta. Mint kiderült, sokáig kőművesként dolgozott, de miután felesége elhunyt és egyetlen fia külföldre költözött, hajléktalanná vált, mert nem tudta fizetni a lakás fenntartását. Ennek már nyolc éve. Nyaranta az utcán tengődik, telente pedig a hajléktalanszállón. Abban reménykedik, hogy nyugdíjasként már jobb élete lesz. Társa betöltötte a 60. évét. A fitódi férfi valamikor a traktorgyárban dolgozott, de miután édesanyja lebetegedett és kórházba került, rokonai eladták a házukat a fejük felől. Mint mondta, tudták, hogy törvénytelenül vesztették el a házat, de nem volt pénzük ügyvédre, hogy visszapereljék. Időközben édesanyja is elhunyt. Lakást bérelt, de munkanélkülivé vált, és nem tudta fizetni a közköltséget, így került a hajléktalanszállóra. Nyáron ő is inkább az utcán szeret lenni, mint a szállón. Elmondtuk nekik, hogy a lakókat zavarja, hogy az óvoda közelében tartózkodnak, így megígérték, hogy „elköltöznek” onnan, mint fogalmaztak, nem akartak ők senkit sem zavarni.

Utóbb a lakók visszajelzéséből kiderült, hogy még aznap elhagyták a környéket.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tovabballt-a-lakokat-zavaro-ket-hajlektalan

Tags: Települések hírei: Csíkszereda