Üzemanyaggal öntötte le magát a marosvásárhelyi szociális szálló egykori lakója

Üzemanyaggal öntötte le magát a marosvásárhelyi szociális szálló egykori lakója

Egy fiatalember üzemanyaggal öntötte le magát pénteken délelőtt, majd azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha a munkások nekifognak a marosvásárhelyi szociális szálló felújításnak. Egy nő pedig az ablakba állva azt kiabálta, hogy kiugrik, ha „nem hagyják békén őket”.

Forró a hangulat a marosvásárhelyi szociális szállóban és környékén, ahol pénteken kellett volna megkezdjék a felújítási munkálatokat. Mint beszámoltunk róla, a szociális intézményben még mindig legalább százan laknak, akik nem hajlandóak elhagyni az épületet a felújítás idejére.

Azt állítják, hogy az intézményt ügykezelő marosvásárhelyi városháza nem ajánlott fel nekik más lakhatási lehetőséget. A városvezetés a családosoknak bentlakásban és alapítványoknál ajánlott szállást, a fogyatékosokat és időseket saját intézményeiben helyezte el. Az egyedülállók viszont maguk kell boldoguljanak.

Péntek délelőtt a munkások megjelenésekor majdnem elszabadultak az indulatok az otthon környékén, megjelentek a helyi rendőrök és csendőrök, továbbá egy mentőautó is a helyszínre érkezett. Egy elkeseredett férfi leöntötte magát üzemanyaggal, a folyadék azonban a szemébe került. Mint kiderült, őt már korábban kitették a szociális szállóból, most azért öntötte le magát benzinnel, hogy felhívja a figyelmet a többiek helyzetére. 

A csendőrök körbevették, de a férfi alapvetően békés volt. A többiek a rendőröket és Székely István menhelyigazgatót szidták. Végül a mentő elszállította az öngyilkossággal fenyegetőzőt, hogy kimossák a szeméből az üzemanyagot.

A bentlakók hangadója, Bogdan Oltean elmondta, egy asszony az ablakban állva azt kiabálta, hogy kiugrik, ha a munkások nem mennek el.

A hangulat továbbra is forrong. A munkások távoztak, nem állították fel az állványokat. Sergiu Papuc alpolgármester a helyszínen próbálta csillapítani a kedélyeket, kevés sikerrel. Felsorolta, hogy a családosok hova költözhetnek, de ők, arra hivatkozva, hogy a bentlakásokban csak iskolakezdésig lehet maradni és nem lehet főzni, nem akarnak elmenni. Végül Papuc dolgavégezetlenül távozott az otthontól.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/uzemanyaggal-ontotte-le-magat-a-marosvasarhelyi-szocialis-szallo-egykori-lakoja

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely