Az eddiginél könnyebb lesz tűzifához jutni Gyergyószentmiklóson

Az eddiginél könnyebb lesz tűzifához jutni Gyergyószentmiklóson

Könnyített a gyergyószentmiklósi önkormányzat a tűzifaigénylések elbírálási kritériumaira vonatkozóan, azaz várhatóan jóval többen hozzájuthatnak a tüzelőhöz az önkormányzat fatelepéről, mint korábban. Lényegében elég az, ha az igénylő gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkezik.

A múlt évben hozta létre a város a fatelepét azzal a kimondott céllal, hogy segítse a leginkább rászoruló gyergyószentmiklósiakat abban, hogy hivatalosan vásárolhassák meg a téli tüzelőt. Előzetesen felmérést készíttettek, és az akkori igénylések számából úgy tűnt, hogy akár 8000 köbméter fát is megvásárolnának, ha lenne ilyen lehetőség.

Az önkormányzat erdeiből azonban ennél jóval kevesebb tűzifa állt rendelkezésre, ezért igyekeztek szűkíteni a jogosultak körét azokra, akiknek legnehezebb a tüzelő beszerzése. Egyedül élő idősek, a családban sérült személyt gondozók, kisnyugdíjasok vásárolhattak innen tűzifát. Azonban azt tapasztalták, hogy így már nagyon kevés lakost érdekelt ez a lehetőség.

Az önkormányzat tehát eltörölte a fa értékesítésre vonatkozó szabályzatából a szociális helyzetre vonatkozó kikötéseket, így mostantól bárki hozzájuthat tűzifához a mellékgazdaságnál működő fatelepen, aki gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkezik.

Néhány kizáró körülmény azért még maradt: nem jogosult faváráslásra az, aki saját erdejéből évente kitermelhetne legalább 10 köbméternyi tűzifát, illetve azok sem, akik az elmúlt egy évben „fapénzt”, azaz fafűtés-támogatást kaptak.

A mellékgazdaság udvarán jelenleg 150 köbméternyi fenyő tűzifa van raktáron. Aki vásárolni szeretne, az kérést kell benyújtson az önkormányzathoz, és aláírásával kell szavatolja, hogy az igényelt fát nem használja kereskedelmi célokra. A kérés jóváhagyása után a fa árát a helyi pénzügyi osztály Fürdő utcai irodájában kell befizetni.

Az erdészet hétfőnként 10 és 14 óra között állítja ki a bizonylatot, ami alapján a vásárló elszállíthatja a megvásárolt fát – közölte Mezei Szabolcs, a városháza illetékese.

Egy igénylő összesen 5 köbméternyi fát vásárolhat meg. Az igényeket a készlet erejéig tudják teljesíteni a kérések beérkezésének sorrendjében. Egy köbméternyi tüzelőt 170 lejért lehet megvásárolni. Egy folyóméternyi mennyiség 120 lejbe kerül.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/az-eddiginel-konnyebb-lesz-tuzifahoz-jutni-gyergyoszentmikloson

Tags: Települések hírei: Gyergyószentmiklós