Pénzgyűjtő céllal szelték a medencehosszokat

Pénzgyűjtő céllal szelték a medencehosszokat

Kétszázharminc úszó szelte a medencehosszakat szombaton a marosvásárhelyi Swimathon jótékonysági úszóversenyen. Az úszók 40 csapatot képviseltek, és összesen 21 különböző projektre gyűjtötték a pénzt. Bár a verseny lejárt, az úszók feladatai nem értek véget.

Az angliai ötleten alapuló versenyt először 2011-ben szervezték meg Marosvásárhelyen, akkor nyolc csapat harmincnégy úszója nevezett be. A Marossszéki Közösségi Alapítvány azóta is minden évben megszervezi a Swimathont, az elmúlt években azonban sokat nőtt a rendezvény, idén 40 csapat 230 úszója 21 különböző célért száll versenybe, és összesen 43 ezer lejt szeretnének gyűjteni. A Swimathon egy gyorsasági úszóverseny, amely különleges módon zajlik: a benevezett csapatok különböző projektekkel, megvalósítani kívánt célokat szem előtt tartva szállnak versenybe. A jótékonysági úszóverseny része volt a támogatók keresése.

A benevezett csapatok olyan támogatókat kellett keressenek rendezvényeikhez, akik vállalják, hogy minden leúszott hosszra bizonyos összeget fizetnek vagy egy bizonyos összeggel támogatják. HIRDETÉS A szombati megmérettetés a csapatoknak hatvan percig tart, a cél az, hogy ez alatt minél több hosszt ússzanak le a résztvevők. Az eseményen gyűjtött pénzt azon közösségi projektek támogatására használják fel, amelyekkel a résztvevők beneveztek.

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke a Székelyhonnak elmondta, hogy a helyszínen négyezer lej gyűlt össze, de messze még a cél, összesen 43 ezer lejt szeretnének az úszók begyűjteni. A verseny ilyen szempontból még nem is ér véget, adományozókat és adományokat folyamatosan lehet még keresni egészen június 16-áig. „Idei újdonságunk, hogy egy-egy úszót egyénileg is lehet támogatni. Ez azt jelenti, hogy bárki adhat pénzt az általa kiválasztott úszónak, aki az összeget átadja az általa képviselt szervezetnek. Ebből kiindulva egyfajta versenyt is hirdetünk: díjazzuk azt az úszót, aki a legtöbb támogatót tudja behozni, azt, aki a legtöbb összeget szerzi meg, illetve azt is, aki a legnagyobb egyösszegű támogatást tudja majd felmutatni – magyarázta az idei újdonságokat Gál Sándor, hozzátéve, hogy a legeredményesebb úszókat vásárlási utalvánnyal kecsegtetik.

Idén amúgy 21 különböző célért úsztak a versenyzők. Legtöbben szociális célokért szálltak medencébe: a projektek közt találunk olyant, hogy függőségmentes életért, környezetvédelmi célokért, különböző beteg vagy sérült személyekért úsztak, de gyerekekért, idősekért, illetve madarakért is szelték a medencehosszakat szombaton a víkendtelepi fedett uszodában.

A Swimathonról Angliában már 1986 óta létezik a Swimathon, igazi nemzeti eseménynek számítanak ott a jótékonysági úszóversenyek, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók. Csak idén összesen több mint 21 ezer úszó szállt medencébe, s mintegy 1,8 millió fontot gyűjtöttek.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/penzgyujto-cellal-szeltek-a-medencehosszokat

Tags: Szervezeti hírek: Marosszéki Közösségi Alapítvány
Települések hírei: Marosvásárhely