Tejfeldolgozót építenek a gazdák Kézdivásárhelyen

Tejfeldolgozót építenek a gazdák Kézdivásárhelyen

2,2 millió eurós európai uniós támogatást hívhat le tejfeldolgozó létesítésére a Vidéki Beruházások Ügynökségén (AFIR) keresztül a Kézdi Lacto Coop szövetkezet.

A kézdiszéki gazdák szövetkezete a kézdivásárhelyi 1. számú ipari park egyik csarnokában létesít tejfeldolgozót, a tervek szerint már jövő esztendőben elkezdik a gyártást. Fejér László Ödön szenátor portálunknak elmondta, a tejszövetkezetnek jelenleg közel kétszáz gazda tagja, naponta öt-tízezer liter tejet szállítanak a székelykeresztúri és szépvízi tejfeldolgozókba, ahol jelenleg a Kézdi márkanevű termékeket gyártják, és amelyekkel évi tízmillió lejes forgalmat alakítottak ki.

A tervek szerint a kézdivásárhelyi feldolgozóban hőkezelt tejet, vajat, tejszínt, fagylaltot és cukrászati alapanyagokat állítanak majd elő. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott, egy ilyen pályázat elnyerése mérföldkőnek számít a háromszéki szövetkezeti mozgalomban, hiszen a szkeptikusokat is meggyőzheti, hogy összefogással, kitartással eredményeket lehet felmutatni. Rámutatott, Kovászna megyében 21 mezőgazdasági szövetkezetet jegyeztek be, ezek közül öt nem működik. Négy évvel ezelőtt a kézdiszéki gazdák valójában rákényszerültek arra, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, mert a Covalact sepsiszentgyörgyi gyára felmondta a velük kötött szerződést, és már nem vette át a tejet az állattartóktól. A kezdeti időszakhoz képest gyarapodott a társuló gazdák és a tejbegyűjtő csarnokok száma, nőtt a tejmennyiség. A szakértők folyamatosan szövetkezésre buzdítják a gazdákat, és éppen azzal érvelnek, hogy az országos és az európai uniós pályázati kiírások is a társulásoknak kedveznek.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/tejfeldolgozot-epitenek-a-gazdak-kezdivasarhelyen

Tags: Települések hírei: Kézdivásárhely