A város szélére költöztetnék a hajléktalanokat

A város szélére költöztetnék a hajléktalanokat

A hajléktalanszálló elköltöztetését tervezi a marosvásárhelyi önkormányzat, azzal indokolva a tervét, hogy az éjjeli menedékhelyre bejárók zavarják a környékbeli tömbházak lakóit. Az új ingatlan a város szélén lenne, s annak közelébe nyitnának egy nappali melegedőt is, szintén hajléktalanoknak.

Jelenleg az éjszakai menedékhely a meggyesfalvi negyedben van, egy háromszintes ingatlan egyik emeletén, közösen a szociális szállóval. A szociális szállóban kisgyerekes, nehéz helyzetben levő családok, kilakoltatott idős személyek is élnek.

Marosvásárhely alpolgármestere, Makkai Gergely szerint ezen családok számára sem előnyös, hogy az ő ideiglenes lakhelyükkel egy épületben működik az éjjeli menedékhely, ahol hajléktalanok húzhatják meg magukat. Ezenkívül, a hajléktalanokra panaszkodnak a környező tömbházak lakói is, őket is zavarja, hogy életterük, otthonaik mellett néha gondozatlan emberek vannak.

A városvezetés egy ingatlant akar megvásárolni a város szélén, s oda szeretné költöztetni a hajléktanszállót. Az 5430 négyzetméteres egyszintes ingatlan pincével és beépíthető padlásrésszel rendelkezik, s a volt mezőgazdasági termelőszövetkezeté volt. Jelenlegi tulajdonosa százezer euróért kínálja eladásra. Teljes felújításra szorul, de megfelelő lenne, hogy az éjjeli menedékhely benne működjön. A döntést az ingatlanvásárlásról a helyi tanácsosok fogják meghozni, előreláthatóan az áprilisi soros tanácsülésen.

Makkai Gergely azt is szeretné, ha nappali melegedőt működtetne a város, a hajléktalanok számára.

Mint kifejtette, a városnak van egy 200 négyzetméteres, jelenleg üresen álló épülete szintén a város szélén, és oda ki lehetne alakítani egy ilyen központot. Erre ezért van szükség, mert jelenleg a hajléktalanok reggel el kell hagyják a szállót, s egész nap, időjárástól függetlenül az utcán tartózkodnak. A nappali melegedőben lehetőségük lenne fedél alatt lenni egész nap és megfelelő körülmények között tisztálkodni. A két ingatlan, a megvásárlásra váró és a városháza tulajdonában levő, pár száz méterre van egymástól.

Marosvásárhelyen az éjjeli menedékhely nyilvántartása szerint 90–100 hajléktalan van, ők főként a hideg időszakban, télen veszik igényben a hajléktalanszálló szolgáltatásait.

forráshttps://szekelyhon.ro/aktualis/a-varos-szelere-koltoztetnek-a-hajlektalanokat

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely