Rongálnak a guberálók, ha nehezen hozzáférhető a szeméttároló

Rongálnak a guberálók, ha nehezen hozzáférhető a szeméttároló

Hiába kerítették körbe, zárták be vagy süllyesztették a földbe Sepsiszentgyörgyön a szemeteskukák többségét, a guberálók így is megtalálják a módját, hogy hozzáférjenek a tartályok tartalmához. Közben viszont meg is rongálják ezeket, jelentős kárt okozva a köztisztasági vállalatnak.

Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója portálunknak elmondta, naponta egy-két helyszínre kénytelen kiszállni egy csoport, hogy különböző rongálások után javításokat végezzenek.

A mágneses kártyával működtett hulladéklerakók vezetékeit elvágják, ilyenkor zárlat keletkezik, a teljes vezérlőrendszert ki kell cserélni. Az is előfordul, hogy letörik az ajtókat, kifeszítik a tárolók oldalát. Máthé László rámutatott, rengeteget bosszúságot okoz, hogy a hulladékot szétszórják a kukázók, a lakók pedig panaszkodnak, hogy szemetes lerakó környéke.

„A szétszórt szemetet minden nap összegyűjtjük, elszállítjuk, emellett a rongálás tetemes kárt okoz. Inkább azzal kellene foglalkozzunk, hogy korszerűsítsünk, ám rengeteg időt és energiát felemészt, hogy állandóan javítanunk kell” – mondta az igazgató.

A köztisztasági vállalat vezetősége levélben kérte a lakástulajdonosi társulásokat, hogy segítsék a munkájukat.

Időbe telik, amíg egy zárt lerakót feltörnek, ilyenkor a lakók kellene megszólítsák a kukázókat, vagy értesítsék a helyi rendőrséget. Ez ritkán történik meg, az viszont gyakoribb, hogy kitámasztják a lerakó ajtaját, hogy ezzel »segítsék« a guberálókat. Aztán panaszkodnak, hogy szemetes a környék – mutatott rá az igazgató. Hozzátette, a városban több mint száz lerakó van, idén 85 százalékra „tornázzák fel” a korszerű, zárt rendszerek arányát.

A helyi rendőrség az elmúlt évben 178 alkalommal bírságolt meg kukázókat.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/rongalnak-a-guberalok-ha-nehezen-hozzaferheto-a-szemettarolo 

Tags: Települések hírei: Sepsiszentgyörgy