Jótékonykodásból úsznak – minél többet, annál jobb

Negyvenhét csapat összesen 23 különböző célért úszik június 10-én a nyolcadik alkalommal megszervezett Swimathon elnevezésű jótékonysági úszóversenyen. A marosvásárhelyi rendezvény koncepciója már jól ismert: minél többet úsznak a csapattagok, annál több pénzt tudnak gyűjteni a projektjükre.

b swimathon2012

Az angliai ötleten alapuló versenyt először 2011-benszervezték meg Marosvásárhelyen, akkor nyolc csapat harmincnégy úszója nevezett be. A Marossszéki Közösségi Alapítvány azóta is minden évben megszervezi a Swimathont, az elmúlt években azonban sokat nőtt a rendezvény, idén már 47 csapat 23 különböző célért száll versenybe, összesen 130 ezer lejt szeretnének gyűjteni, a projekteket pedig eddig 118-an támogatják. „Tavaly ötszáz támogató volt a Swimathonon, és összesen 114 ezer lejt gyűjtöttek. A tavalyi év rekordszámba ment, most még bele kell húznunk” – mondta el lapunknak a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke, Gál Sándor. Hozzátette, a támogatók még folyamatosan jelentkezhetnek, s kiválaszthatják, hogy milyen közösségi projektet és milyen módon támogatnának.

A Swimathon egy gyorsasági úszóverseny, amely különleges módon zajlik: a benevezett csapatok különböző projektekkel, megvalósítani kívánt célokat szem előtt tartva szállnak versenybe. A jótékonysági úszóverseny része volt a támogatók keresése. A benevezett csapatok olyan támogatókat kellett keressenek rendezvényeikhez, akik vállalják, hogy minden leúszott hosszra bizonyos összeget fizetnek vagy egy bizonyos összeggel támogatják A vasárnapi megmérettetés hatvan percig tart, a cél az, hogy ez alatt minél több hosszt ússzanak le a résztvevők. Az eseményen gyűjtött pénzt azon közösségi projektek támogatására használják fel, amelyekkel a résztvevők beneveztek.

Idén 23 különböző célért úsznak. Legtöbben szociális célokért: a projektek közt találunk olyant, hogy óvodai speciális felszerelésre, iskolai pálya kivilágítására vagy tanműhelyekre gyűjtenek, de beteg gyerekek táboroztatásáért, madármeghatározó applikáció létrehozásáért vagy nemlátó fiatal szükségletéért is úsznak vasárnap a víkendtelepi olimpiai medencében.

Nagy-Britanniából származik

A Swimathon a világ legnagyobb adománygyűjtő úszóversenye, ötlete Angliából származik, ahol 1986-ban kezdtek először versenybe szállni azok, akik valamilyen cél érdekében gyűjtötték az adományokat. Az elmúlt években 48 millió fontot gyűjtöttek így adományokra, és csaknem 700 ezren úsztak már több mint ezer nagy-britanniai medencében nemes célokért.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/jotekonykodasbol-usznak-n-minel-tobbet-annal-jobb

Tags: Szervezeti hírek: Marosszéki Közösségi Alapítvány
Települések hírei: Marosvásárhely

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.