Dísztárgyakkal, pálinkával, élelmiszerekkel és társasjátékokkal bővül a Székely termék kínálata

Tíz termelő mintegy hetven termékre adta le igénylését a Székely termék márkanév minősítésre Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez, melyek odaítéléséről május 30-án döntött az elbíráló bizottság.

b szekelytermekbizottsag hmt1

A testület ez alkalommal Székely Csaba fafaragó és Székely Ágnes szobrászművész dísztárgyait, a Jammy Kft. pálinkáit, a Radipcom Kft. és Nagy Ernő húskészítményeit, az ELK FARM vadhúskészítményeit, Mezei Attila méhészeti termékeit, Koszta Ignácz szörpjeit és lekvárjait, valamint a Gyopár Kft. két új társasjátékát találta alkalmasnak a Székely termék védjegy használatára.

Márton István, a Székely termék elbíráló bizottságának elnöke elmondta, bár a követelményrendszerek a termékek besorolása szerint változnak, alapvető elvárás minden esetben a hagyományőrzés és a székely népies szellem.

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben védte le a Székely termék márkanevet az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalánál, ami tíz évre szól, ezért 2019-ben meg kell újítani a védjegy tulajdonosi jogát. A megyei tanács 2012-ben öt évre kötötte meg a helyi termelőkkel a Székely termék védjegy használatára vonatkozó szerződést, így 23 termelő lejárt szerződését hosszabbította meg a bizottság.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a Székely termék nem csupán márkanév, hanem identitásunk kifejezési eszköze és a helyi autonómia garanciája.

A Székely termék mozgalom Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése, amely gazdag és élő mezőgazdasági hagyományaink továbbélését, a minőségi és egészséges termékek piacra jutását célozza. A Székely termék védjegy bejegyeztetésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a gazdáknak biztosítanak jövedelmi forrást, a lakosságnak pedig az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/disztargyakkal-palinkaval-elelmiszerekkel-es-tarsasjatekkal-bovul-a-szekely-termek-kinalata

Tags: Települések hírei: Hargita megye

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.