Úgy tűnik, a városvezetést nem érdekli, hogy a civilek mire költenék a közös pénzt

Mint tizenhat éve minden májusban, idén is kivonultak Marosvásárhely főterére a civil szervezetek, alapítványok, egyesületek, hogy bemutassák szolgáltatásaikat, önkénteseket toborozzanak, illetve arra ösztönözzék a lakókat, hogy adójuk két százalékával ajánlják fel.

b civil egyesulet 08 hv

Annak ellenére, hogy az előző évekhez képest kevesebb szervezet vett részt a vásárnak nevezett rendezvényen, Koreck Mária ötletgazda, főszervező elégedett a szombati eseménnyel. Ahogy lapunknak elmondta, sok interaktív tevékenység, felvonulás, utcazene, futóverseny, cigánytánc tette színessé a szombatot, amikor a főtéri parkban 26 civil szervezet mutatta be tevékenységét, kínált önkéntességi lehetőséget, vagy arra biztatott mindenkit, hogy adója két százalékát ne hagyja az államnak, inkább támogasson vele egy olyan alapítványt, egyesületet, amely megpróbál a társadalom javára tenni. A szép idő is hozzájárult a jó hangulathoz, érdeklődőből sem volt hiány, középiskolások is bekapcsolódtak az eseményekbe – magyarázta Koreck Mária.

A Divers Egyesület, az Alpha Transilvană Alapítvány, a Marosszéki Közösségi Alapítvány és a Mâini Unite Egyesület által 16. alkalommal – civil szervezetek számára – megszervezett seregszemle témája az egészséges táplálkozás, az egészséges közösség és az egészséges környezet volt. A csütörtök délutáni kerekasztal-beszélgetésen – amelynek a Marosvásárhelyi Rádió adott otthont – a részvételen alapuló költségvetésről is szó esett. Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatója arról beszélt többek között, hogy szeretné, ha Kolozsvárt követve Marosvásárhelyen is sikerülne ezt megvalósítani.

Ha a közösség is hozzászólhatna ahhoz, hogy mit kezdjen a költségvetéssel az önkormányzat, ha a tanácsosok, illetve a polgármesteri hivatal meghallgatná a civil szervezetek ötleteit, közösen jó dolgokat lehetne létrehozni – vélték a résztvevők. Csakhogy a városházáról ez alkalommal sem jelent meg senki, annak ellenére, hogy személyre szóló meghívókat is küldtek a szervezők, illetve az önkormányzatot is csupán a Szabad Emberek Pártja képviselte. Ahogy Koreck fogalmazott, „a hivatal szerint a civilek nem értenek a költségvetéshez és más hasonló kérdésekhez, nem tudják, hogyan történik a tervek finanszírozása és megvalósítása. Vagyis a hivatal saját kezében szereti tartani az irányítást, még arra sem hajlandó, hogy bár leüljön a civilekkel, és meghallgassa az elképzeléseit” – mondta a Divers Egyesület vezetője.

Egészséges életmód és a helyi termelők támogatása

A kerekasztal-beszélgetésen szó esett arról is, ahhoz, hogy a környékünkön élő termelők folyamatos bevételhez jussanak 20–25 fős csoportokra van szükségük, akik folyamatosan vásárolnak tőlük, úgynevezett „termékkosarakat” rendelnek heti rendszerességgel. Ez azt jelenti, hogy akkor is mellettük állnak és támogatják őket, amikor nem a legjobb és legbőségesebb a termés, amikor az időjárás viszontagságai miatt nem termett olyan sok minden. „Ha csak krumplit és hagymát tudnak szállítani, akkor azt kell vásárolni tőlük” – hangzott el. Ugyanis ma az egészséges életmód egyik alappillére az egészséges táplálkozás, ami főleg úgy valósítható meg, ha a kistermelőktől, megbízható helyről szerzi be a fogyasztó az alapélelmiszereket. A Fókusz Öko Központ képviselője a tudatos vásárlás egyre népszerűbb jelenségéről beszélt, illetve a környékünkön élő kistermelők ily módon történő támogatását hangsúlyozta.

Önkéntesnek lenni jó

Nemcsak az adó két százalékának az odaítélése a legfontosabb a civil szervezetek számára, hanem az önkéntesek toborzása is. Ma már törvény szabályozza az önkénteskedést, nagyon sok helyen szakmai tapasztalatként értékesítik az így eltöltött hónapokat, éveket, sokan pedig ezt az utat választva találnak munkahelyre. Koreck Mária lapunknak elmondta, a Divers Egyesület folyamatosan keresi a szakmailag is megbízható önkénteseket.

„Nem könnyű olyan személyeket találni, akik tudással is rendelkeznek, és vállalják mindazt, ami ezzel a munkával jár: félreeső településre, jelenleg Csejdre ingázni autóbusszal, a késő délutáni vagy esti órákban látogatni el a célcsoporthoz, romákkal foglalkozni.” Aki viszont vállalja, az nagy tapasztalatra tesz szert, fejleszti a tudását és az empátiakészségét. Arra is van példa, hogy az önkéntesből egy idő után állandó munkatárs lesz – tette hozzá az egyesület elnöke.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ugy-tunik-a-varosvezetest-nem-erdekli-hogy-a-civilek-mire-koltenek-a-kozos-penzt

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.