A szépkorúak felidézték a projekt legemlékezetesebb pillanatait

A szépkorúak felidézték a projekt legemlékezetesebb pillanatait

A szatmárnémeti idősklub tagjai hálával gondolnak az elmúlt két évre, és reménnyel tekintenek a jövő felé, amelyet szintén együtt képzelnek el.

2020 augusztusában új nappali idősközpont nyitotta meg kapuit Szatmárnémetiben, a Jiului sétány 64. szám alatt. Az intézmény a Szépkorúan is aktívan elnevezésű projektnek köszönhetően jött létre, amelyet a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel partnerségben ültetett gyakorlatba. Ugyanazon pályázat keretében létesült egy mobil étkezde is, amelyet a Caritas integrált struktúrájába, míg az idősklub a DAS intézményeinek sorát gazdagítja. Az idősklub működésének két éve alatt összesen 137 szatmári nyugdíjas vett részt rendszeresen a klub által szervezett, az aktív idősödést népszerűsítő programokon.

A Szépkorúan is aktívan projekt megvalósítása augusztus 30-án befejeződött, de az idősklub és a mobil étkezde a továbbiakban is működik majd. Mivel az idősklub a pályázatnak köszönheti megalapítását és a számtalan, színes és változatos programot, amelyben a klubtagok díjmentesen részesülhettek, ezért az intézmény munkatársai úgy döntöttek, hogy a projekt lezárulása kapcsán a központot látogató szépkorúakkal felidézik a közös emlékeket, eseményeket. Teret biztosítottak ugyanakkor arra is, hogy a klubtagok elmondják a további programokra vonatkozó javaslataikat, ötleteiket, hiszen ezek segítenek majd az intézmény munkatársainak abban, hogy az idősek igényeihez igazítsák a programokat, és ezáltal azok elégedettebbek legyenek.

Az esemény játékos formában zajlott. A központvezető arra kérte a jelenlévőket, válasszanak ki gondolatban egy klubtársat, majd osszák meg a többiekkel, miért kedvelik az illető személyt. „Könnyebb rosszat mondani a másik emberről, sokkal nehezebb megdicsérni valakit, és azt mondani: nekem ez tetszik benned, ez szerintem egy jó tulajdonságod –, véli Rus Schupler Diana – de jó egy kicsit gyakorolni azt, hogy lássuk meg mindig a dolgok pozitív oldalát is, mert mindig van olyan, és helyezzük azt előtérbe. Ez nemcsak a klubéletben, de a mindennapokban is nagyon fontos lehet” – folytatta a klub vezetője. Hogy a játék még érdekesebb legyen, minden felszólaló idős egy labdát dobott az általa kiválasztott személynek, amely aztán körbejárt a teremben, amíg mindenki sorra nem került.

A klubtagoknak a társaikról megfogalmazott véleményéből kiderült, hogy az elmúlt két év alatt egy igazi közösség alakult ki, amelynek tagjai jól érzik magukat együtt és tisztelik, segítik egymást. Tanulságos volt látni, mennyi energiát, erőt ad az időseknek, hogy vannak olyan társaik a klubban, akikre felnézhetnek, akiket akár példaképnek is tekinthetnek. Hogy ki, miért csodálatraméltó, az persze igen eltérő. Van aki, azért mert „szorgalmas, erős asszony, aki komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy minden megpróbáltatás közepette tartsa a lelket magában és a társakban is”, más azért mert: „Minden játéknemben vezet, csak tanulni lehet tőle. Minden társasjátékot megnyer, és ez nagyon tetszik nekem”. A tisztelet alapja olykor nem is a személyes, baráti kapcsolat, hanem a másik ember korrekt viszonyulása egy harmadik személyhez: például, hogy valaki rendszeresen hazaviszi autóval a klubba járó, de nehezebben közlekedő szomszédját. Az idősek nagyra értékelik társaik segítségét. Egy hölgy például arról számolt be, hogy szokásává vált az, hogy minden reggel, a klubban található szobabiciklin rendszeresen formában tartsa magát, de az arra való fel- és leszállás már nehezen megy. Társainak köszönhetően viszont nem kellett lemondania erről a testmozgásról, mert mindig segítenek neki fel- és leszállni a bicikliről.

Miközben klubtársaikról alkotott véleményeiket, gondolataikat osztották meg, az idősek elmondták azt is, milyen szerepet tölt be a klub az életükben. Többen is beszámoltak arról, hogy a központba való járás a napi rutinjuk részévé vált. Értékelik azt, hogy az intézmény munkatársai mindig szeretettel fogadják őket és nincs olyan nap, hogy ne kérdezzék meg, hogy érzik magukat. A szépkorúak elmondták, fontos segítség volt számukra, hogy a koronavírus-járvány legnehezebb időszakaiban is rendszeresen megkapták a pandémia alakulásával és az oltással kapcsolatos legfrissebb információkat, ahogyan az is, hogy az idősklub székhelyén vehették fel a harmadik oltást. Mosolyogva emlékeztek arra, hogy 2020 telén maszkban és gumikesztyűben vettek részt a klubtevékenységeken, ugyanakkor hálásak azért, hogy a járványmegelőzési szabályok betartásának és az oltásnak is köszönhetően kevesen betegedtek meg.

Kinek egy jó társaságot, kinek hasznos elfoglaltságot, kinek új célokat hozott az életébe az idősklub, de minden szépkorú egyetértett abban, hogy a változás pozitív jellegű volt. Az esemény végén már a jövőbeli közös tervek foglalkoztatták az időseket, amelyekből máris rengeteg van.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Szatmárnémeti

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.