A projekt lezárul, de a munka folytatódik

A projekt lezárul, de a munka folytatódik

Gyakorlatba ültetésének végéhez érkezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas hároméves, Együtt az időseinkért! elnevezésű projektje. A következő 7 hónapban a projekt keretében működtetett szociális szolgáltatások további 45 idős számára lesznek elérhetőek.

„196 nagybányai idős életminőségén sikerült javítanunk e projekt időtartama alatt. Ez már egy szép eredmény, de nem állunk meg itt – a következő periódusban újabb szépkorúaknak szeretnénk segítséget, támaszt nyújtani” – jelentette ki dr. Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója az Együtt az időseinkért! POCU-projekt zárókonferenciáján. A Caritas nagybányai idősklubjában, június 23-án megszervezett eseményen a projektcsapat tagjai mellett szép számban vettek részt a projekt keretében működtetett szociális intézmények ellátottai is.

A 2019 júniusa és 2022 júniusa között gyakorlatba ültetett projekt főbb megvalósításairól Pap Monica-Anico projektmenedzser számolt be a jelenlévőknek felvázolva azt is, hogyan folytatódik a megkezdett munka a következő időszakban.

Az európai uniós alapokból társfinanszírozott Együtt az időseinkért! elnevezésű projekt révén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azt vállalta, hogy legalább 170 nagybányai idős életminőségén javít négy, az igényeikhez igazodó szociális szolgáltatása biztosítása által – mondta Pap Monica-Anico. A projekt jóvoltából sor került két, a szervezet égisze alatt működő szociális szolgáltatás: az idősklub és a szociális konyha szolgáltatásainak bővítésére, valamint két új intézmény jött létre: egy idősnapközi és egy mobil étkezde. A szolgáltatások biztosításának 25 hónapos időtartama alatt összesen 196 nagybányai idős részesült ellátásban, ebből 130 sikeresen kilépett vulnerábilis helyzetéből. A Caritas nagybányai idősklubjában 71 szépkorú vett részt az aktív idősödést népszerűsítő programokon, míg az idősnapközibe 25 személy járt rendszeresen. A szociális konyha 49 nehézségekkel küzdő nagybányai idős számára készített kétnaponta meleg ebédet, a mobil étkezde pedig 51, mozgásában korlátozott, otthonából egyáltalán nem vagy csak nehezen kimozduló szépkorú számára biztosított házhoz szállítással ízletes, tápláló ételt.

A projekt keretében nyújtott szolgáltatások annak véget érte után is elérhetőek lesznek – hangsúlyozta a projektmenedzser. A következő 7 hónapban (2022. június 28. és 2023. január 28. között), a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet saját anyagi forrásokból fogja működtetni a négy szolgáltatást, a közösség bevonásával. A nagybányai Caritas-idősklub 20 új ellátott számára nyújt majd szocializációs programokat, szervez eseményeket, és biztosít tanácsadást. Az idősnapközi további 5 személy számára gondoskodik a nappali felügyeletről, nyújt tisztálkodási lehetőséget, szocializációs programokat, kíséri figyelemmel egészségi állapotukat. A szociális konyha újabb 10 idős számára főz majd meleg ebédet és biztosít tanácsadást, míg a mobil étkezde szintén 10 új ellátott számára szállít házhoz főtt ételt, és nyújt tanácsadást. A következő 7 hónapban a 4 szociális szolgáltatás további 45, 65 év feletti nagybányai lakos életminőségén fog javítani – tájékoztatott Pap Monica-Anico.

Az esemény végén, a jelenlévő idős ellátottak megosztották gondolataikat, érzéseiket azzal kapcsolatban, milyen változást hoztak életükbe a projekt keretében biztosított szociális szolgáltatások. A szépkorúak örömmel meséltek élményeikről, amelyeket társaikkal együtt éltek meg a központban, az új elfoglaltságokról, amelyek segítettek célt találni a mindennapokban, a szeretettel készített és jó szavak társaságában átadott meleg ebédről. „Mindez azt bizonyítja: jó úton járunk, és együtt megyünk tovább” – ezekkel a szavakkal zárta az eseményt dr. Román János Caritas-vezérigazgató.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Nagybánya

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.