Háztartási égési sérülések kezeléséről szóló előadás az idősklubban

Háztartási égési sérülések kezeléséről szóló előadás az idősklubban

Józsa Nándor SMURD-önkéntes az égési sebek ellátásáról tájékoztatta a Caritas nagybányai nappali központját látogató időseket.

A szépkorúak egészségének megőrzése a nagybányai Caritas-idősklub fő célkitűzéseinek egyike. Ennek megvalósítása érdekében az intézmény rendszeresen szervez eseményeket, tevékenységeket, akciókat, hogy felhívja az idősek figyelmét a betegségek megelőzésének és a jó fizikai kondíció megtartásának fontosságára. Az elmúlt héten, a központot látogató idősek hasznos információkat tudhattak meg a háztartási égési sérülések kezelésével kapcsolatban Józsa Nándor SMURD-önkéntestől, az intézmény meghívott előadójától.

Az eseményt Módis Orsolya rendezvényszervező nyitotta meg, aki miután köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatta az „Együtt az időseinkért!” POCU-projektet, melynek révén lehetővé vált az idősklub programpalettájának kiszélesítése és a központ szolgáltatásainak további 70, 65 év feletti nagybányai lakos számára elérhetővé tétele. Ezt követően átadta a szót Józsa Nándornak, aki részletes felvilágosítást nyújtott arról, mit tegyünk és mit ne tegyünk háztartási égési sérülések esetén.

Az előadás interaktív volt: az időseknek lehetőségük volt kérdéseket intézni az előadóhoz, továbbá megosztani a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Józsa Nándor ismertette a jelenlévőkkel az égési sérülések főbb típusait: a veszélytelenektől egészen a súlyosakig. Az elhangzottakat képekkel illusztrálta, ezzel is elősegítve a különböző esetek helyes és gyors felismerését.

Az előadó kitért az égési sebek kezelésére vonatkozó különböző népi gyógymódokra, kihangsúlyozva, a leghatékonyabb a tiszta, hideg víz. Amennyiben hólyagok jelennek meg a bőrön, a fertőzések elkerülése érdekében feltétlenül forduljanak orvoshoz – ajánlotta az időseknek Józsa.

A SMURD-önkéntes kiemelte a 112-es segélyhívó szám tárcsázásának fontosságát súlyos égési sérülések esetén, elmagyarázva, hogy amíg a mentő a helyszínre érkezik, addig a diszpécser értékes utasításokat nyújthat a sérülést szenvedett személynek, ezzel akár az életét is megmentve.

A bemutató végén az idősek kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatban az előadónak. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan előzhetjük meg a napégést, mit kell tennünk áramütés következtében keletkezett égések esetén, hogyan nyújtsunk elsősegélyt olyan személynek, akit megrázott az áram, miként járjunk el helyesen hegesztőgép által okozott égésekkel kapcsolatban. A szépkorúak érdeklődése és aktív részvétele újfent bizonyította: minden korban van mit tanulnunk, a Caritas nagybányai idősklubját látogató szépkorúak pedig egytől egyig tanulni vágyó, aktív személyek.

Az intézmény ajtaja minden 65 év feletti nagybányai lakos számára nyitva áll, aki úgy érzi, az élet még nagyon sok új élményt tartogat számára, és szeretné élvezni az időskor minden pillanatát. A csatlakozni vágyók a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által működtetett klub szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb információt a központ székhelyén (George Coșbuc utca 54. szám), illetve a 0262-218058-as telefonszámon igényelhetnek.

forrás: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Tags: Szervezeti hírek: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet
Települések hírei: Nagybánya

A szociálisháló.ro portált a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont működteti

Programfelelős:
dr. Dániel Botond, szociológus, társult egyetemi oktató

Önkéntes munkatársak:
Gyenes Kincső, Héjja Noémi, Márkos Ágnes, Réti Ingrid Beáta
szociális munka szakos egyetemi hallgatók
BBTE, Kolozsvár

A honlap támogatói

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

communitas vizszintes

Publish modules to the "offcanvas" position.