Virtuálisból valódi nagymamahálózatot épített ki a könyvtáros

Virtuálisból valódi nagymamahálózatot épített ki a könyvtáros

Illyés Claudiát nemcsak könyvtárosként ismerik Marosvásárhelyen: noha a Maros Megyei Könyvtár kövesdombi székhelyén dolgozik tizenöt éve, munkája nem merül ki a könyvkölcsönzésben. Nyolc évvel ezelőtt indította el Nagyinet elnevezésű programját, amiből mára valóságos háló lett.

Illyés Claudiát nemcsak könyvtárosként ismerik Marosvásárhelyen: noha a Maros Megyei Könyvtár kövesdombi székhelyén dolgozik tizenöt éve, munkája nem merül ki a könyvkölcsönzésben. Nyolc évvel ezelőtt indította el Nagyinet elnevezésű programját, amellyel az idősebbeknek nyújtott segítséget a számítógép-kezelés megtanulásában és a világháló kezelésében. Mára ebből a virtuális hálóból valóságos háló lett, egy igazi közösség, amelynek évente öt-hat közös kirándulást szervez – meséli nekünk Illyés Claudia. Csak az elmúlt négy évben több mint kétszáz marosvásárhelyi nyugdíjas korú, zömében egyedül élő idősebb marosvásárhelyi vett részt ezeken a közösségépítő utazásokon.

Főként egyedül élő hölgyek jelentkeznek, de akad egy-két idősebb úr is – mondja a könyvtáros. Régebb papírra írta a neveket, azok nincsenek is benne a számítógépes táblázatban. Mint mondja, jelenleg csak két idősebb „tanulója” van, akiknek csütörtökönként tanítja, hogyan kell helyénvalóan kezelni a közösségi oldalakat telefonról. A többieknek valóságos kirándulásokat szervez, de elsőként mindig a közösségi oldalon hirdeti meg a BuniNet/NagyiNet – Biblioteca Judeţeană Mureş csoportban, és itt várja a jelentkezőket, de kiteszi a plakátot a könyvtár ablakára is azok számára, akik nem használják a Facebookot.

„A pozitív visszajelzések motiválnak, látni kellene, ahogy énekelnek, táncolnak két ülés között a buszon, legtöbb özvegy vagy elvált, egyedül élnek, és hiszem, hogy a közösségben boldogok, jól érzik magukat, barátságok kötődnek” – meséli Illyés Claudia. Hozzátéve, mára igazi nagyihálózatot épített ki Marosvásárhelyen.

Könyvtári látogatásunkkor éppen ott találtuk Soós Júliát, aki több mint öt éve rendszeresen jár kirándulni a könyvtári közösséggel, de ennél jóval régebb óta jár a kövesdombi könyvtárba, már 1998 óta rendszeres látogatója. Meséli, minden nap betér ide, miután kiveszi unokáját az iskolából. „Szeretek olvasni, és mivel amúgy is állandóan itt lógtam, láttam, hogy vannak kirándulások, és mivel egyedül vagyok, arra gondoltam, jobb lesz, ha velem egykorúakkal töltöm az időt.

Évente legalább öt-hat utazás van, voltunk már többek között a gyulai várfürdőn, a Kazán-szorosnál, Moldvában, a jácintmezőn, Szilágyságban. Volt úgy, hogy ötvennégyen is voltunk egy-egy kirándulás alkalmával” – meséli az idén 68. évét töltő nyugdíjas nagymama. Néha két kis, vagy egy nagy autóbusznyi idősebb kiránduló gyűl össze, téli időszakban kevesebben áldoznak erre, mivel többe kerül az otthoni fűtés, így kevesebb pénz jut kirándulásra, de olyan is volt, hogy csak egy gulyást főztek kinn – mondja Soós Anna, akit a saját gyerekei tanították meg a számítógép és az internet kezelésére, de a könyvtárban is sokat tanult a közösségi oldal használatáról, és azóta is rendszeresen alkalmazza tudását.

Két hét múlva mennek legközelebb kirándulni, akkor Alsósófalva a cél, ahol egy hagyományos farsangtemetésen vesznek részt, de tervben van Jászvásár is, aztán Budapest, júliusban pedig a Duna-deltát és a sárvulkánokat veszik célba – sorolja a terveit a lelkes könyvtáros. A nagyinetes csoportba továbbra is bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, szívesen részt venne igazi közösségépítésben.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/virtualisbol-valodi-nagymamahalozatot-epitett-ki-a-konyvtaros

Tags: Települések hírei: Marosvásárhely