Ötmillió nyugdíjas juttatása emelkedik

Ötmillió nyugdíjas juttatása emelkedik

Szeptember elsejei határidővel ötmillió romániai nyugdíjas juttatása emelkedik, átlagosan 15 százalékkal. Az intézkedés a parlament által június végén megszavazott nyugdíjtörvény egyik eleme, amelynek megfelelően 1100 lejről 1265 lejre emelkedik a nyugdíjpont értéke.

Marius Budăi munkaügyi miniszter a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a minimális nyugdíjból élők eddigi 640 lejes illetménye szeptembertől 704 lejre növekszik.

Budăi hozzátette, a megemelt juttatásokat tartalmazó nyugdíjszelvényeket már kinyomtatták, az állami postának már továbbították a szükséges források egy részét, hétfőtől pedig indul az emelt nyugdíjak kézbesítése. A munkaügyi miniszter közölte azt is, hogy a költségvetés rendelkezik az emelt nyugdíjak kifizetéséhez szükséges forrásokkal.

Az ellenzék és Klaus Johannis államfő már korábban arra figyelmeztetett, hogy a balliberális kormány által elfogadott nyugdíjemelési ütemtervre – amely idén és jövőre 33 milliárd lejes költségvetési többletkiadást feltételez – nincs fedezet a büdzsében. Az először tavaly decemberben elfogadott, a taláros testület által alkotmányellenesnek nyilvánított, majd a parlamentben másodszor júniusban megszavazott nyugdíjtörvény értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek az öregségi járandóságok. A most szeptemberi 15 százalékos emelésen túlmenően lényeges növekedés várható jövő ilyenkor, amikor a nyugdíjpont értéke eléri az 1775 lejt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal lesznek magasabbak a jelenleginél, és 40 százalékkal haladják meg a szeptember 1-jén megemelt nyugdíjakat.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/otmillio-nyugdijas-juttatasa-emelkedik

Tags: Települések hírei: Országos