Sokakat érintő kérdés: mit és mennyit enni időskorban?

Sokakat érintő kérdés: mit és mennyit enni időskorban?

Mennyi tejet, vizet, illetve édességet fogyasszanak naponta az idősek? Hányszor étkezzenek? Mi legyen mindenképp a főétkezésük vagy az uzsonnájuk része? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ azok, akik részt vettek a szerdai nagygalambfalvi előadáson.

A sok gyakorlati tapasztalattal rendelkező Szabó Katalin, a székelyudvarhelyi Református Idősotthon szakácsnője szerdán a nagygalambfalvi Borsai-Nagy Klára Idősek Klubjában nagy lelkesedéssel beszélt az időskori táplálkozás mennyiségi és minőségi tudnivalóiról, kiemelten az eme életkorban jelentkező betegségeknek az étkezési szokásokra vonatkozó kívánalmairól. A régi házi gyógyászati praktikák is előkerültek.

Ahogy idősödik az ember, csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az alapanyagcsere.

Kevesebbet mozognak, ezáltal csökken az energiaszükséglet is. Romlik a tápanyagok emésztése, felszívódása, gyengül a kiválasztás – hangzott el az interaktív előadásban.

Mi és mennyi a szükséges és elégséges?

Az elégtelen táplálás következtében csökken a szellemi- és fizikai teljesítőképesség, hiányállapotok lépnek fel, és gyakoriak a megbetegedések. A túltáplálás következménye az elhízás, a mozgásképesség csökkenése és a megbetegedések. Köztük a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok, a magas vérnyomás.

Az előadó a táplálkozás alappillérei között beszélt a rostokban gazdag, energiát biztosító gabonafélékről és -termékekről. Továbbá szólt a zöldségekről, főzeléknövényekről, kiemelve: minden főétkezéshez ajánlott fogyasztani piros, narancs, vagy sötétzöld színű zöldséget, naponta egyszer pedig nyersen.

Hetente kellene szárazhüvelyest fogyasztani, burgonyát legfeljebb 2-3 naponta. A friss gyümölcs legyen a tízórai, uzsonna része. Hetente pedig ajánlott kis maréknyi, nem sózott olajos mag fogyasztása. Naponta legalább háromszor, egy pohárnyi tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméknek kellene szerepelnie az étrendben. A fehérjeforrások közül tételesen említette a húsokat, húskészítményeket és a halat – zsírszegényebb változatokat, zsírszegény konyhatechnikai eljárásokkal.

Édességet csak az ebédhez, harmadik fogásnak, legfeljebb hetente 1-2 alkalommal ajánlott az előadó.

Napi legalább nyolc pohár folyadék fogyasztását javallotta, amiből ötpohárnyi ivóvíz legyen. Majd kiemelten beszélt a rendszeres mozgásnak az egészséget védő hatásairól.

Megszívlelendő

Szabó Katalin útravaló tanácsai a napirendre és a rendszeres étkezésre vonatkoztak: a napi ötszöri étkezést mindig a reggelivel kezdődjék. A tízórai legyen komplett, tartalmazzon egészséges kenyeret, vagy péksüteményt, sonkafélét, sajtot, zöldséget, tojást. A napi étrend tartalmazzon nyers gyümölcsöt és legalább egyszeri főtt ételt.

A jó hangulatú előadás után a bátrabb kérdezők választ is kaptak. Szó esett kávé-, teafőzési praktikákról, az édesítők használatáról, a levesek, húsok készítéséről és a változatos étrend kialakításáról is.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/sokakat-erinto-kerdes-mit-es-mennyit-enni-idoskorban

Tags: Szervezeti hírek: Borsai-Nagy Klára Idősek Klubja
Települések hírei: Nagygalambfalva